Najčešće greške u web dizajnu i web programiranju koje rasteruju klijente i odnose novac

Dizajn internet sajtova postao je jedno od najpopularnijih i najbolje plaćenih zanimanja današnjice. Svakog dana nikne 1.022.400 novih web sajtova. Ovaj zapanjujući podatak pokazuje koliko web dizajneri imaju posla. I to se neće skoro promeniti.

Iz istih razloga veoma je tražen i web dizajn kurs/obuka. Pa ko ne bi poželeo posao koji ima perspektivu i donosi obilje klijenata?

Web dizajneri brinu o vašem ugodnom boravku na internet sajtovima

Uradite sledeći jednostavan test. Zamislite da su vam potrebne informacije o nekom proizvodu ili usluzi, i onda ih potražite na internetu. Sad kliknite na link koji vam se čini najkorisnijim.

Koliko vam je vremena otišlo dok na sajtu niste našli to što ste tražili? Da li ste do informacija došli lako ili ste se namučili? Je li vam „šetnja“ kroz sajt bila ugodna ili je više ličila na lutanje kroz lavirint?

O vašem ugođaju dok razgledate sajt, misli web dizajner. Ako je internet prezentacija urađena kako valja, to znači da je on dobro obavio zadatak. Ako nije, onda bi morao pod hitno da obnovi svoje znanje.

6 stvari koje posetioci internet sajtova najviše mrze

Ako ste se pitali šta ljude nervira kod sajtova, evo šta najčešće kvari raspoloženje:

  • Sporo učitavanje – sajt čije učitavanje prelazi 4 sekunde osuđen je na propast. Nestrpljivi korisnici će odustati i potražiti sreću kod nekog drugog. Protraćena prilika za vlasnika sajta, jer se razočarani posetilac neće vratiti. A tako ode i zarada.
  • Loša i nepregledna navigacija – kao da tražite iglu u plastu sena. Skoro sigurno je nećete naći. Pa ako vam se žuri, verovatno ćete pobeći besni i ogorčeni. Vlasnik sajta treba s vremena na vreme da proveri da li sve izgleda i radi kako treba.
  • Fotografije koje usporavaju rad sajta – korisnici vole lepe slike, to je činjenica. Ali one mogu znatno da otežaju učitavanje strana. I onda imate više štete nego koristi. Internet jeste vizuelni medij, ali je važno ne preterivati s fotografijama i video snimcima.
  • Sitan tekst za koji vam treba lupa – za ovo je svaki komentar izlišan, jer znate na šta mislimo.
  • Tekstualni sadržaj koji služi tek da popuni prazan prostor – za dosadne, nerazumljive i „bla bla“ tekstove, sajt je zaslužio keca k’o vrata. Sadržajem se firma obraća korisnicima, rešava im probleme i čini život boljim. Kvalitetan sadržaj – siguran put do uspeha.
  • Sajt neprilagođen veličini ekrana (bilo da su u pitanju pametni telefoni, tableti, laptopovi ili desktop računari) – ako se osvrnete oko sebe na ulici, u prevozu, kafiću ili parku, videćete koliko ljudi koristi pametne telefone. Velika je greška praviti sajtove koji će namučiti armiju korisnika.

Sajt je poput bašte – uvek ima nešto da se radi

Ako ste vlasnik sajta, i verujete da ne morate ništa da menjate, duboko grešite. Tehnologija tako brzo napreduje da neki dizajn koji danas izgleda „svetski“, biće prevaziđen za godinu-dve.

Setite se kako su izgledali sajtovi pre 5, 10 ili 15 godina. Velike kompanije neumorno prate IT trendove. To rade i sve ostale firme koje žele da opstanu na tržištu. Vredno sređuju i preuređuju svoje sajtove, iz jednog razloga: da stvore bazu vernih klijenata i nađu nove kupce.

Zato je važno znati da ma koliko vam ovog trenutka neki sajt (možda baš vaš) deluje dobro urađeno, posao nije gotov. To vam dođe kao vrt. Možete imati prelepo cveće preko leta, ali ćete stalno morati da sadite, okopavate, presađujete, čupate i sejete. Jedino tako će i naredne godine bašta izgledati kao iz bajke.

Greške koje je lako izbeći uz pomoć web dizajn kursa/obuke

Web dizajner treba da povremeno osvežava izgled vašeg sajta, ali to možete i sami. Obuka/kurs web dizajna služi da početnici nauče kako da naprave novi sajt, ali i kako da se snađu sa već postojećim.

Agencija Obuke i kursevi već godinama uspešno organizuje kurs pravljenja web sajta. Da saznate vise o nastavi, kliknite OVDE.

I za kraj: dok ste vi čitali ovaj tekst, recimo da vam je trebalo oko 4 minuta, internet je postao bogatiji za još 2.840 sajtova. Neverovatno, zar ne?

Autor: Julia Bogdanović