Upoznajte uzbudljiv svet internet marketinga i saznajte neke od njegovih tajni

Pametni telefoni, tableti, računari – ko se još seća vremena kada mobilni nisu postojali i kada su računare imale samo dobrostojeće porodice? Kako li smo tada uopše mogli da funkcionišemo?

Nedavno je objavljeno istraživanje sa neverovatnim podatkom: mnogi od nas provode više sati na internetu nego u krevetu ili na radnom mestu! Šta nam to govori (osim da je današnje društvo postalo zavisno od interneta)? Pre svega, da se internet uvukao u sve pore našeg života, i da će tu ostati. Koliko god pokušavali, ne možemo mu pobeći.

To su naravno shvatile i mnoge firme, koje su u marketingu na internetu videle svoju zlatnu koku. A kako i ne bi, kad samo u Srbiji više od 4,7 miliona ljudi koristi internet i svakog dana ih je sve više. Gledaju sajtove, posluju, čitaju mejlove, četuju i “vise” na društvenim mrežama, kupuju, traže posao, gledaju filmove i slušaju muziku… Sve to, i još mnogo više.

Upravo zbog popularnosti, ili možda bolje da kažemo – neophodnosti interneta, promenio se i način reklamiranja. Online marketing se ubrzano razvija i raste, i ništa ga ne može zaustaviti. Čak preti da potpuno potisne reklamiranje u tradicionalnim medijima (štampa, radio, TV). Zato je internet marketing posao doživeo pravi bum, i veoma je tražen.

Zašto web sajt nije dovoljan da biste bili uspešni na internetu?

Nijedna firma koja je sebi zacrtala da postane uspešna, ne može da ostvari taj cilj ukoliko ne uloži u internet marketing. Kako će iko za nju čuti? Gde će pročitati opis njenih usluga i proizvoda? Kako će naručiti robu?

Svako može za male pare da dobije osnovni sajt, nabaca par rečenica i kaže da ima biznis na internetu. E u tom grmu leži zec. Nije dovoljno imati sajt, a onda ništa s njim ne činiti. Ako se oglušite o pravila marketinga na internetu i ne pratite trendove, jedino čemu se možete nadati jeste – da ne nestanete sa Google radara.

Sajt dakle mora da bude aktuelan i atraktivan, da obiluje korisnim i kvalitetnim sadržajem kojim će da privuče posetioce i potom ih pretvori u kupce. Važnu ulogu tu igra i blog rubrika. A zastarele informacije, loši tekstovi i prevaziđen dizajn – to je kao da sami sebi stežete omču oko vrata. Sajt vam u tom slučaju ne pomaže već prilično odmaže.

Sad kad smo to razjasnili, hajde da vidimo neke od elemenata uspešne online marketing kampanje.

Nekoliko kratkih saveta za dobar početak

Sveobuhvatna i temeljna internet marketing kampanja obuhvata brojne elemenate koji, kada se dobro uklope, daju sjajne rezultate. Nešto kao recept za kolač – ako precizno izmerite sve sastojke, vaša poslastica biće savršena.

Otkrivamo vam 3 interesantna “sastojka” koji mogu da učine razliku:

Marketing na društvenim mrežama: Pored lepog i korisnog sajta, neophodno je da firma ima profile na društvenim mrežama. Mislili ste da Facebook, Twitter, Google +, Instagram i Pinterest služe samo za zabavu? Prevarili ste se. Putem ovih mreža firme dopiru do ogromnog broja korisnika.

Sada ćete sve velike brendove naći na društvenim mrežama. To je odlično mesto za opipavanje pulsa potrošača i interakciju sa njima. Od pohvala i kritika, do obaveštenja o popustima i promocijama novih proizvoda – drušvene mreže su previše moćne da bi bile odbačene.

Internet reklame: Neuporedivo su jeftinije od onih u tradicionalnim medijima. U slučaju Pay-Per-Click (PPC) reklama, plaćate samo kad neko klikne na reklamu. Vi ste prethodno odredili kada i kome će se reklama pojavljivati. Time je verovatnoća slučajnog kliktanja svedena na minimum, i vaš budžet neće biti uzalud potrošen. Kliknuće neko ko zaista traži ono što vi nudite.

I reklamiranje na Facebooku je uzelo maha. Vi i tu odlučujete kojoj će se ciljanoj publici pojaviti vaša reklama. Na taj način znatno uvećavate šansu da privučete idealne klijente. A ukoliko su zadovoljni vama, hvaliće vas na sva zvona. I šta ćete bolje – preporuke koje se šire među prijateljima vaša su najbolja reklama.

E-mail marketing: Slanjem mejlova klijentima stvarate lojalnu bazu korisnika, gradite poverenje i činite da vas upamte. Mejlovi tipično sadrže 80% saveta i rešenja problema sa kojima bi klijenti mogli da se suoče, a preostalih 20% služi za promociju firme.

Ako klijente redovno podsećate na vaše postojanje, možete biti sigurni da će se prvo vas setiti kad im budu zatrebali proizvodi ili usluge koje nudite. Važno je poštovati određena pravila u pisanju ovakvih mejlova, kako biste postigli pun pogodak.

Za sve one koji bi da uplove u svet online marketinga

Reklamiranje na internetu znatno je brže, jeftinije, praktičnije od tradicionalnog marketinga. Dopire do mnogo većeg broja ljudi, a rezultate kampanje možete pratiti uz alate, kao što je Google Analytics. Možete da prilagođavate kampanju kako želite, jer vidite šta “pali” a šta ne. Bukvalno vam ništa ne može promaći.

Više se ne postavlja pitanje DA LI se treba reklamirati na internetu, već KAKO to najbolje učiniti i izbeći greške koje skupo koštaju. I na koji način uspešno žonglirati sa svim elementima online marketinga.

Agencija Obuke i kursevi već godinama uspešno organizuje obuku za posao internet marketing menadžera. Da saznate više o kursu internet marketinga, kliknite OVDE.

Autor: Julia Bogdanović