Web dizajner ili web developer – kako da odlučite šta je pravi izbor za vas

Kada krenu sa učenjem programiranja mnoge početnike muči pitanje: “Da li učim za web dizajnera ili za web developera?”. Dizajneri stvaraju divne stvari za internet i upošljavaju svoju kreativnost kombinujući boje, tipografiju i druge vizuelne elemente. S druge strane, web developeri prave sjajne web sajtove i aplikacije za internet, ali ne rabe umetnika u sebi.
Istina je da zapravo ovaj izbor uopšte nije neophodno napraviti. Razlika između web dizajna i web developmenta i dalje postoji, ali je zapravo sve tanja i tanja. Potrebne su vam obe veštine i ne postoji ispravan i pogrešan način da se upustite u učenje digitalnih veština.
U narednim redovima saznaćete:

  • koji su to najveći mitovi o web dizajnerima i web developerima
  • koje veštine su potrebne svima koji krenu ovim putem
  • koji je to okvir na osnovu kog možete utvrditi koji je najbolji put za vas.

Da razvejemo mitove

Pre donošenja definitivne odluke, dobro je da znate šta tačno rade web dizajneri i developeri. Neke od najčešćih zabluda vezane su za to koliko novca zarađuju, kakva je kriva učenja i kakav zapravo posao rade ovi stručnjaci.

Web dizajn se lakše uči

Prvo, ima onih koji pretpostavljaju da je teže naučiti web development nego li web dizajn. Razlog koji navode je to da development uključuje viši nivo programiranja. Na drugoj strani, postoje i oni koji dizajn smatraju težim jer, navodno, zahteva urođeni talenat koji nije moguće naučiti.
Zapravo, kada počinjete od nule, svaka nova veština je izazov za sebe. Web dizajn i web development, sami po sebi, nisu ni teški ni laki. Vaše prednosti i mane će biti te koje će odlučiti koji je pravi put za vas.

Web developeri zarađuju više

Drugo pitanje odnosi se na zaradu. Na prvi pogled čini se da web developeri zarađuju daleko više novca. U načelu, moglo bi se reći da je to tačno. Međutim, ako se pogledaju uže oblasti web dizajna (interakcioni dizajneri koji čine da korisnici na najlakši način stupe u interakciju sa aplikacijama i sl, dizajneri za mobilne aplikacije, dizajneri koji poboljšavaju iskustvo korisnika…) plate su vrlo slične.
Na početku karijere, uopšte nema razloga da se mučite pitanjem zarade. Šta god da odaberete, web development ili web dizajn, onog trenutka kada postanete iskusni u onome što radite, zarada će sama doći. Zato je bolje da odaberete zanimanje koje vas u startu više zanima.

Web dizajneri ne kodiraju

Naravno, ovo nije tačno. Web dizajneri pišu HTML i CSS kod, a ima i onih koji koriste, na primer, i JavaScript. Da bi web dizajner mogao da dobro zarađuje i pruži klijentima ono što žele, neophodno je da kombinuju magiju dizajna i kodiranja. Takvi web dizajneri su veoma traženi svuda u svetu.

U kom ste timu?

Šta zapravo rade web dizajneri i web developeri?

Da odmah rasčistimo – i dizajneri i developeri mogu da naprave web sajt od nule. Dizajneri naginju ka pažljivom planiranju, dok je jača strana developera u implementaciji gotovog dizajna.
I jedni i drugi kodiraju svakoga dana. Kada su u istom timu, web dizajneri i web developeri rade zajedno – dizajneri se fokusiraju na dizajn, a developeri na kod. Da pojasnimo. Dizajneri, recimo, koriste Photoshop, dok developerima on nije potreban. S druge strane, developeri redovno čačkaju JavaScript, HTML i CSS dok dizajneri to rade samo po potrebi.

Analizirajte svoje afinitete

Sada kada ste dobro upoznati sa razlikama web dizajna i web developmenta, potrebno je da utvrdite šta je za vas (a možda ste se pronašli u obe sfere i to je super).
Ovi opisi opštih karakteristika web dizajnera i developera mogu vam biti od pomoći da se odlučite:
Web dizajneri – obično svet doživljavaju vizuelno. Na primer ako vam daju uputstva kuda da idete, reći će vam da skrenete levo kod velikog drveta bujne krošnje. Takođe, oslanjaju se na intuiciju i osećaj. Tako ako im zatražite da napišu reč na sredini stranice, pogodiće centar “od oka”. Takođe, imaju velike ideje i sagledavaju celovitu sliku pre nego što se upuste u kreiranje i analizu detalja.
Web developeri – svemu prilaze sa logičke tačke gledišta. Ako se izgube, pre će pogledati u svoj GPS nego što će potražiti neki poznati objekat kako bi se snašli. Svet posmatraju kao veliki skup podataka pa, ako im zatražite da zapišu reč na sredini papira, potražiće način kako da najlakše izmere tačno mesto gde reč treba zapisati. Velike projekte vole da parčaju na manje celine kojima posvećuju punu pažnju.
Ako sebe pronalazite u oba ova opisa, onda ste veoma tražena kombinacija dva sveta –tzv. jednorozi koji mogu da objedine oba zanimanja u sebi. Jednorozi su najređi, najtraženiji i najplaćeniji od svih.
Zato ne čekajte. Steknite odmah svoje digitalne veštine na kursu web dizajna i kursu grafičkog dizajna.