SEO optimizacija: 8 stvari koje morate znati

Želite da se vaš sajt visoko kotira u rezultatima pretrage? Onda je neophodno da pročitate ovaj tekst o “malim tajnama velikih majstora”.
Kako bi korisnicima interneta pružio kvalitetne i relevantne rezultate u pretrazi, Google neprekidno radi na usavršavanju svog algoritma. Zato je od najveće važnosti primeniti valjane taktike i tehnike prilikom SEO optimizacije web sajta. I tu nema mesta improvizaciji.
Uspešan web sajt danas mora biti postavljen na sledeća 3 stuba:

  • Sadržaju – nije bez razloga sadržaj kralj
  • Linkovima – bolje reference na internetu nema
  • Društvenim medijima – preporuka i dobra reakcija ljudi na jedan brend zlata vrede.

Na umu svakako treba imati da samo dobro razvijanje sva 3 stuba donosi željeni efekat. Ukoliko se zanemari samo jedan… jasno vam je da sledi veliko “BUĆ”.
Pogledajmo stvari malo bliže.

1. Dobar sadržaj dobro vlada

Googlov algoritam (tzv pauk ili spider) kažnjava loš sadržaj. I ovo važi bez obzira da li se radi o tekstu, vizuelnom, audio sadržaju ili njihovoj kombinaciji. Veliki G želi da svojim korisnicima donese kvalitet i korisnost. Ako želite da vas klijenti vide na internetu, potrebno je da im to i pružite.

2. Linkovi se ne kupuju već ih treba zaraditi

Mnogo je načina za kupovinu linkova – od plaćanja novcem, do plasiranja PR vesti… Ono što im je svima zajedničko jeste da će vašem sajtu naneti štetu. Drugim rečima, sve što je lako, kada je izgradnja linkova u pitanju, obavezno se obije o glavu.
Linkove treba zaraditi kvalitetom koji će izazvati pohvale i pozitivne reakcije. To su linkovi koji se broje.

3. Poboljšajte društveni status

Pažnju treba obratiti na mrežu Google+ jer, kao Googlov izum, logično, pozitivne reakcije i deljenja na ovoj mreži utiču na rezultate prirodne pretrage. Naravno, ne treba zaboraviti ni Facebook i Twitter kao društvene mreže na kojima je neophodno uspešno nastupati.

4. Brzina je važna

Google želi da rezultate sadržaja web sajta prikaže brzo. Zato mu dajte sajt koji brzo radi, bez zagušenja i učitavanja kome nema kraja. Dakle, što brži sajt, to bolje po vas. Postoji puno načina da se poboljša brzina učitavanja sajta. Zašto onda ne iskoristi sve prednosti koje postoje.

5. Popravite tehničke probleme

Prevelika količina koda u odnosu na tekst, dupliran sadržaj, linkovi koji ne vode nikuda… sve to donosi negativne poene.
Iskorenjivanje tehničkih problema je stavka koja mora biti visoko kotirana u prioritetima održavanja jednog web sajta. Posvetite pažnju ovom pitanju i bićete bogato nagrađeni.

6. Pažljivo sa upotrebnom ključnih reči

Možda ovo deluje kao da je u suprotnosti sa samom suštinom SEO-a, ali preveliko fokusiranje na ključne reči može dovesti do njihove prekomerne upotrebe ili žrtvovanja kvaliteta sadržaja. Posledično, sajt dobija penale, manju posetu i lošije rangiranje.
Dakle, ključne reči da, ali bez preterivanja.

7. Napravite dobru strukturu podataka

Pretraživači se u velikoj meri oslanjaju na dobro uređene HTML tagove, kada je u pitanju prikazivanje u rezultatima pretrage. Zato je važno paziti šta se stavlja u koji tag i na kom mestu.
Dobra struktura jednog web sajta pretraživaču olakšava posao i on je spreman da to dobro nagradi.

8. Naviknite se na stalne promene

Google ne prestaje sa pravljenjem velikih izmena u svom algoritmu. Zato bi trebalo da ih očekujete i budete spremni na nove i nove izmene. Ovo posebno važi kada je u pitanju optimizacija za mobilne uređaje koji predstavljaju rastuće tržište. Korisnici tableta i mobilnih telefona web sajt vide i koriste drugačije od onih koji mu pristupaju putem računara. Zato je neophodno prilagoditi im čitavu priču i poboljšati iskustvo.
Ako želite da naučite sve o optimizaciji sajtova za pretraživače, ključnim rečima i taktikama za probijanje web sajta u rezultatima pretrage, sada to i možete učiniti na kursu SEO administrator Obuka i kurseva.