Čitanjem do kreativnosti

Da biste postali kreativnija osoba možete uraditi jednu laku stvar: počnite sa čitanjem knjiga, časopisa i dokumentovanih primera iz svojih oblasti

Istraženo je da 10% najbolje plaćenih profesionalaca svakodnevno čita dva ili tri sata literaturu iz svoje oblasti, samo da bi bili u toku. Oni stalno traže nove informacije koje dolaze iz bilo kog izvora. Njihovi umovi upijaju ideje koje dolaze iz novina, časopisa, knjiga.

Poznati poslovni pisac Rid Bakli je rekao: „Stalnim čitanjem unapređujete svoje znanje i veštine. Ako ne čitate, verujte da to negde drugde radi neko drugi. Kada sretnete tu osobu, izgubićete.“

Ako čitate sat vremena dnevno neku dobru knjigu iz Vaše oblasti, to će vrlo brzo postati jedna knjiga nedeljno. Jedna knjiga nedeljno, to je 50 knjiga godišnje. Da biste dobili doktorsku titulu na nekom univerzitetu, potrebno je da pročitate i preradite 30 – 50 knjiga u doktorsku disertaciju. Čitanje knjiga godinu dana, jedan sat dnevno, ekvivalentno je jednoj doktorskoj tituli. Dnevna praksa čitanja stručne literature omogući će Vam stalno pronalaženje novih ideja i učiniti jednim od najbolje obrazovanih i najbolje plaćenih ljudi u Vašem poslu za vrlo kratko vreme.

Pri tom, u mnogim oblastima, prikupljanje informacija i specifičnih znanja vezanih za problem koji rešavate je jednostavno. Dovoljno je samo da ih zatražite ili potražite. Direktor američke advertajzing agencije Bili Berbach, rekao je: „Kreativan čovek ne može tek tako da doskoči do velike ideje. Njegova odskočna daska su informacije.“ Zbog toga, potražite informacije koje su specifične za oblast kojom se bavite. Čitajte knjige, novine, časopise, Internet, konsultujte se sa što više stručnjaka iz Vaše oblasti.

I na kraju, bilo kojim poslom da se bavite, potrebno je da imate dobru bazu primera. Prodavac treba da ima bazu prodajnih skripti, odličan novinar bazu novinskih članaka, pisac oglasa bazu uspešnih poslovnih pisama i oglasa. Dizajner treba da ima bazu odličnih dizajn rešenja. Istorijskih, modernih. Programer treba da ima bazu vrhunski napisanog koda, elegantnih logičkih rešenja za razne programerske izazove.

Koja je Vaša uska stručnost? Pronađite konkretne, dokumentovane primene stručnih veština u Vašoj oblasti. Čitajući ove materijale, analizirajući ih, nećete kopirati tuđa rešenja. Nije potrebno. Dobićete sveže ideje koje onda možete da počnete da razvijate.

Zapamtite da kreativnost nije kreiranje nečega iz ničega. Počinjanje od nule, praznog papira. Kreativnost je kombinovanje postojećih elemenata na nov, jedinstven način.