Kako da postignete više, za kraće vreme: 16 načina

U ovim turbulentnim vremenima ne možete očekivati da ćete ostvariti spektakularne rezultate na poslu ako ne umete da poštujete vreme, i to ne samo da ga poštujete već i da sa njim vrlo obazrivo i racionalno postupate.

Ako u današnje vreme ne znate efikasno upravljati svojim vremenom, to će Vas sprečiti da maksimalno efikasno iskoristite svoje poslovne i ljudske kapacitete.

Vremenom možete upravljati, ako sve poslove obavljajte, onda i kada ste ih isplanirali i ako im  posvećujete onoliko vremena, koliko je planirano.

Evo 16 saveta da kako da efikasno upravljate svojim vremenom u biznisu:

 1. Važne poslove obavljajte rano ujutro, jer ćete vreme za obavljanje teških poslova pronalazite sve teže kako dan odmiče.
 2. Odvojitite vreme za slanje i primanje e-pošte. Dva do tri termina dnevno trebalo bi da Vam budu dovoljna.
 3. Sastanci neka traju do 45 minuta, a samo ako je tema prilično zahtevna, najviše do 75 minuta. Poslovni sastancima treba da koristite isključivo za rešavanje problema, a sve informacije o pojedinom poslu unapred treba da saopštite kolegama e-poštom, telefaksom ili telefonom.
 4. Izbegavajte zvati poslovne saradnike ponedeljkom ujutro ili petkom poslepodne, ako nije reč o hitnom poslu. Ponedeljkom su ljudi najzauzetiji poslovnim obvezama, a petkom popodne su mislima u vikendu.
 5. Jedan sat u nedelji posvetite uređenju kancelarije. Urednost osigurava preglednost, a preglednost omogućava upravljanje vremenom.
 6. Vodite računa kako i kome posvećujete vreme.
 7. Nabavite rokovnik, gde možete voditi računa o svom vremenu.
 8. Zapisujte aktivnosti, obaveze i događaje  da bi Vam se memorija oslobodila za važnije zadatke .
 9. Na kraju svakog radnog dana pripremite se za sledeći radni dan.
 10. Napravite razliku između hitnog i životnog. Hitno može vrlo često biti „ćorak“ koji Vam samo oduzima vreme. Česta greška je da energiju gubite na hitne poslove i da se sve ostalo gura u stranu.
 11. Ne posmatrajte  radni sto kao mesto za odlaganje papira
 12. Dobro poređajte prioritete.
 13. Dodatno vreme možete  pronaći ako odredite dan u nedelji kada ustajete sat vremena pre ili krećete na spavanje sat kasnije nego obično.
 14. Važno je da druge naučite da štede Vaše vreme. Naviknite ih da Vas oslobađaju nepotrebnih obaveza koje nisu deo Vašeg područja rada.
 15. Zadaci sa kojima se suočavate treba da rešavate postupno. Nikako ne smete čekati da se nagomilaju kako bi ih tek tada počeli rešavati.
 16. Pridržavajte se plana trošenja vremena, jer je u suprotnom beskoristan.