Rad od kuće: kako da povećaš produktivnost

Rad od kuće ima mnogo dobrih strana. Možeš da radiš u pidžami, ustaješ kada poželiš, ne trošiš novac na brzu hranu već kuvaš sebi, ne provodiš vreme u gradskom saobraćaju, ne moraš da se sređuješ za posao, nema ometanja.
Da li onda ne postoji ni jedna loša strana rada od kuće? Pa, hajde da budemo iskreni: ako živiš sa nekim, ne možeš da imaš svoj mir kada god poželiš. Sa druge strane, ako si u kući sama ili sam, usamljenost može postati problem. A tu je i puno distrakcija. Kućni poslovi, televizor, Jutjub, ljubimac, topli mekani krevet – sve te mami zar ne? Koncentracija ti lako odluta i opada ti produktivnost?
Ne brini, imamo par saveta kako da rad od kuće bude zaista produktivan.

Odredi svoju jutarnju rutinu za rad od kuće

Ne kaže se bez razloga „Po jutru se dan poznaje!“.
Zato se svakog jutra potrudi da ustaješ u isto vreme. Razmrdaj se, doručkuj, skuvaj sebi čaj ili kafu i sedi za računar. Jutarnja rutina, osim što je korisna za bioritam, pomaže da tvoj rad od kuće bude produktivniji. Tako ćeš imati svakodnevnu obavezu, koja će te podsećati da tada treba da se posvetiš poslu.

Napravi kućnu kancelariju

Ne, ne mislimo da celu sobu pretvoriš u kancelariju. Isto tako, zaboravi na ušuškavanje u krevet sa računarom.
Odredi jedan sto koji će ti služiti za rad od kuće. Smesti tu sve što ti je potrebno za posao. Neka to bude tvoj uredan, miran kutak gde možeš da se skoncentrišeš. Na ovaj način, praviš razliku između opuštanja u svom domu i udubljenosti u posao.

Fokusiraj se

Utvrdili smo da kada radiš od kuće mnogo toga može da te ometa. Skrolovanje po društvenim mrežama i gledanje televizije svakako zvuče primamljivije od posla. I sasvim je u redu da to radiš, ali ne tokom celog dana.
Te stvari uzimaju tvoje vreme koje možeš da iskoristiš za rad. Odredi koliko ćeš vremena provoditi pored TV-a, društvenih mreža i Jutjuba. Kako bi ti bilo lakše da to uradiš, instaliraj neku od aplikacija za blokiranje distrakcija. Freedom je jedna od njih. Ona istovremeno blokira aplikacije i sajtove, koje ti odrediš, na svim tvojim uređajima. Dakle, kada započneš period bez distrakcija, one će biti blokirane svuda: na računaru, tabletu, TV-u, telefonu. Tako da ti možeš da se posvetiš bitnijim stvarima. Poštuj svoju odluku, planiraj vreme, a kada radiš – fokusiraj se na posao.

Podstakni inspiraciju

Još jedna dobra strana rada od kuće je to što imaš više slobode dok radiš.
Zato, ako ti zafali inspiracije ili fokus krene da nestaje, ustani i napravi pauzu. Protegli se, pusti muziku, prošetaj kroz ulicu. Možda ti je potreban svež vazduh ili lagani tonovi kako bi se koncentracija vratila. Pokušaj da podstakneš inspiraciju i fokus sa nekoliko stvari. Na kraju, naći ćeš ono što za tebe najbolje funkcioniše.

Napravi svoju „to do“ listu

Verovatno već znaš za ovaj savet. Ali, da li stvarno svakodnevno praviš „to do“ listu?
Pa, ako želiš veću produktivnost, vreme je da u svoju jutarnju rutinu uključiš pisanje obaveza za taj dan. Ne moraš koristiti poslovni rokovnik: običan papir i olovka su sve što ti je potrebno. Zapiši svoje obaveze onim redom kako želiš da ih obavljaš u toku dana.
Takođe, možeš da instaliraš jednu od „to do list“ aplikacija. Todoist je odlična opcija. Tako ćeš stalno uz sebe imati svoju „to do“ listu koja te podseća šta sve treba da uradiš. Veruj nam, sjajan je osećaj kada precrtaš ili čekiraš ono što je urađeno.

Brini o sebi

Jako je važno da pored obaveza oko posla ne zaboraviš na sebe. Definiši svoje radno vreme, odredi kada ćeš imati pauze i ne preskači obroke. Nakon rada, počasti sebe aktivnostima koje te opuštaju. Produktivnost će sigurno biti veća kada znaš da te nakon uspešno završenih obaveza čeka nešto lepo i zanimljivo. Budi fer prema sebi i svakog dana imaj vremena za svoje potrebe. Naravno, ne dozvoli da one preovladaju, već se potrudi da niko ne ispašta – ni posao ni ti.

Sjajan način za postizanje ove ravnoteže je da čitaš neku dobru knjigu, vodiš svoj dnevnik ili proširiš svoja znanja. Na primer, možeš upisati online kurs i unapređivati sebe baš za svojim radnim stolom. Ako ti ova ideja zvuči zanimljivo, pogledaj ponudu na obukeikursevi.com i opredeli se za oblast koja te najviše zanima. Ukoliko imaš pitanje u vezi nekog kursa, slobodno nas pozovi na 061/664-89-64 ili 011/40-82-116 ili nam piši office@obukeikursevi.com. Tu smo za sve tvoje nedoumice

Nadamo se da će ti ovi saveti pomoći da povećaš produktivnost rada od kuće. Zato, daj sebi zadatke, unapređuj se i uživaj u rezultatima.