Najpopularnija i najtraženija zanimanja u 2015. godini

Ukoliko ste na početku svoje karijere ili pak želite da promenite tok postojeće, jedno od najpametnijih i najsigurnijih rešenja je da svoj budući posao potražite u listi najtraženijih i najplaćenijih zanimanja za 2015. godinu. Tako ćete biti sigurni da je vaš izbor budućeg zanimanja upravo posao budućnosti – posao koji će vam obezbediti sigurne i visoke prihode.

Svake godine CareerBuilder i Economic Modeling Specialists Intl. kreiraju listu najtraženijih poslova u Americi koju baziraju prevashodno na analizi ponude i potražnje poslova, porastu potražnje u odnosu na prethodne godine, ali i prosečne godišnje zarade. Lista se sastavlja korišćenjem obimne EMSI baze podataka o tržištu rada koja sadrži preko 90 nacionalnih i državnih resursa za zapošljavanje. Poslednja analiza je obuhvatila preko 700 zanimanja, u periodu od januara 2013. do avgusta 2014. godine.

Takođe, Glassdoor.com, sajt na kom zaposleni ocenjuju menadžment kompanija u kojima rade ili su radili, sproveo je istraživanje, koristeći svoju bazu koja broji preko 9 miliona kompanija i preko 27 miliona korisnika. U odnosu na tri ključna faktora – godišnju zaradu, broj otvorenih radnih mesta i mogućnost napretka u karijeri, došli su do liste od 25 najpoželjnijih poslova u 2015. godini.

Uzimajući u obzir ova dva obimna i najskorija istraživanja, možemo izdvojiti nekoliko najzanimljivijih i najtraženijih zanimanja koja se nalaze u vrhu ovih lista:

Internet marketing menadžer/specijalista (EMSI – 1.mesto, Glassdoor.com – 6.mesto)
prosečna zarada: 100.130$ – 119.443$
Softver Developer (EMSI – 2.mesto, Glassdoor.com – 2.mesto)
prosečna zarada: 92.892$ – 98.074$
HR asistent (Glassdoor.com – 4.mesto)
prosečna zarada: 96.443$
Mrežni i sistem administrator (EMSI – 5.mesto, Glassdoor – 16.mesto)
prosečna zarada: 74.547$
Web dizajner/developer (EMSI – 6.mesto)
prosečna zarada: 58.281$
Menadžer prodaje (EMSI – 10.mesto, Glassdoor – 10.mesto)
prosečna zarada: 76.556$ – 106.038$

Rezultati najnovijeg istraživanja poslovne društvene mreže LinkedIn koja broji preko 330 miliona korisnika, otkrili su najpoželjnije veštine u 2014. godini. Istraživanjem se došlo do nekoliko veština koje su svoje mesto našle u vrhu:

Investiranje u STEM (science, technology, engineering, math) – Pored znanja u oblasti tehnologije, veoma cenjeni i traženi su stručnjaci u oblasti mašinstva i elektrotehnike.

Podaci – Sve veća potreba za korišćenjem i skladištenjem podataka otvara potrebu za ekspertima u ovoj oblasti; statistika i analiza podataka jedne su od traženijih veština.

Razvoj digitalnog marketinga – Sve brži i veći napredak digitala, online zajednica i SEO marketinga donosi potpuno nov pravac u marketingu te su i veštine u ovim oblastima visoko cenjene.

Želite da se obučite za neki od najtraženijih poslova?

Obuke i kursevi konstantno prati svetske trendove u zapošljavanju i dugi niz godina organizuje kurseve za neke od najtraženijih poslova. Ukoliko želite zanimljiv, tražen i dobro plaćen posao u zemlji ili inostranstvu, pročitajte DETALJNIJE O KURSEVIMA koje možete pohađati.

Autor: T. Lukić