Dobit od dobrih naslova – mame klijente i donose zaradu

Ako ste se pitali koji je najvažniji element jednog marketinškog teksta, 1. mesto definitivno pripada naslovu. To je nešto što odmah nauče svi oni koji žele da se bave pisanjem na internetu.

Ma koliko da je dobar celokupan tekst koji ste napisali, ako je naslov loš, to je ravno katastrofi. Kako je to moguće? Stvar je u tome što je prvi utisak presudan. Čitalac treba da poželi da sazna više o vama, vašem proizvodu, usluzi, novom tekstu na blogu. I tu naprosto ne smete omanuti.

Ako je naslov promašen, malo ko će poželeti da čuje šta imate da kažete. I tako vam se desio maler već na samom početku. Čitaoci – vaši potencijalni klijenti – odustaće od čitanja i pre nego što su počeli.

Da li ste znali da vrhunski stručnjaci dok pišu za internet (copywriter posao), 50% vremena rade na tekstu a preostalih 50% smišljaju naslov? To nije slučajno.

Pogledajte šta kažu istraživanja: 8 od 10 ljudi pročita samo naslov, a preostala 2 čitaju i tekst. Zato vaš naslov mora biti kao princ iz bajke: šarmantan, neodoljiv, zanimljiv. I koristan. Ali kako to postići?

Kako da vaš naslov ne puca u prazno?

Ako želite da se bavite copywriter zanimanjem, bolje bi vam bilo da se odmah latite naslova. Jer ako ne smislite neki koji je dobar, uzalud ste se trudili – tekst će ostati nepročitan. Iako ste uložili sate, ili dane, da sve lepo objasnite i razložite u tekstu, neće vredeti.

Svrha naslova je da privuče pažnju i natera publiku da klimne glavom dok čita. I da pomisli „da, to je upravo ono što mi treba, kako da to što pre nabavim?“.

Kada pišete naslove, ono što treba da ponudite čitaocima je:

  • Konkretnu dobit: na primer, da ostave cigarete, ili da udvostruče zaradu, prepolove troškove… Što je problem bolniji, to će vaš naslov biti efikasniji.
  • Trenutnu nagradu: Upotrebom reči „sada“, „za manje od 2 sata“, „već danas“…
  • Element znatiželje: Dovoljno je koristiti reči „kako“ ili „zašto“ jer će one naterati čitaoca da požele da saznaju odgovor. Ili ubaciti neki neobični detalj.

U ovom slučaju, ako spojite elemente ove 3 stavke, dobićete nešto poput: „Kako da za manje od 2 sata prepolovite troškove“. Ili „Zašto da već danas ostavite cigarete“. Eto vidite, nije teško. A složićete se da zvuče vrlo primamljivo. Uz malo vežbanja, savladaćete taj glavni adut copywriter zanimanja.

7 načina da naslov učinite vrhunskim

Sakupili smo ideje i primere koji će vam omogućiti da lakše pišete razne varijante naslova. To će vam pomoći ako želite da se oprobate u copywriter poslu. Možda toliko zavolite to isprobavanje, da će vam biti teško da odlučite koji vam se naslov najviše sviđa.

1. Direktan naslov

On cilja pravo u metu. Precizan je, nedvosmislen, i obraća se čitaocu bez okolišanja.

Primer: „2 knjige po ceni jedne – za samo 300 dinara“.

2. Indirektan naslov

Malo suptilniji od prethodnika. Služi se znatiželjom kako bi u mašti čitalaca pokrenuo pitanja. Odgovori na ta pitanja moraju se naži u pratećem tekstu.

Primer: „Kako da povećate vaš uspeh na internetu“. Ovakav naslov može biti uvod u tekst o promociji vašeg bloga na društvenim mrežama, o onlajn reklamiranju ili o tome da morate redovno osvežavati blog.

3. Eksplicitan naslov

Ne brinite, ne mislimo ovde ništa nepristojno, već se radi o naslovu koji uglavnom najavljuje nešto senzacionalno.

Primer: „Ekskluzivno predstavljanje novog iPhone 6“.

4. Naslov koji počinje sa „kako“ ili „kako da“

Ovo je jedan od najpopularnijih tipova naslova. Obećava da ćemo u daljem tekstu naći korisne savete koji će nam u nečemu pomoći. Retko se dešava da ovakvi počeci budu loši.

Primer: „Kako da uštedite bez odricanja“.

5. Naslov koji počinje pitanjem

Ne bi valjalo da samo postavite pitanje a u tekstu ne pružite odgovor. Svrha je da se povežete s publikom koja će poželeti da nastavi sa čitanjem.

Primer: „Želite da smršate? Zagarantovan uspeh uz ovih 5 saveta“, „Ko sve želi da zaradi mnogo novca putem interneta?“.

6. Naslov koji poziva na akciju

Od čitalaca se ovim putem traži da odmah nešto učine.

Primer: „Naručite već danas vaš novi trenažer“.

7. Naslov sa razlozima i savetima

Vaš tekst sadrži listu saveta i to ćete sažeti u naslovu.

Primer: „12 razloga da pokrenete sopstveni biznis“, „5 saveta za buduće mladoženje“.

Ali ne zaboravite, odličan naslov za tekst koji potom nema mnogo veze s tim naslovom – takvu grešku čitaoci ne praštaju. Na primer, napišete „Kako da budete vitki poput holivudskih glumaca“, a onda sledi tekst o filmovima u kojima igraju ti glumci.

Ako želite da saznate šta je copywriting i naučite pravilno pisanje za internet, agencija Obuke i kursevi već godinama uspešno organizuje obuku za copywriter posao. Više informacija o copywriting kursu u Beogradu, dobićete klikom na sledeći LINK.

Autor: Julia Bogdanović