Zašto je važno da imate ciljeve?

Da biste postigli uspeh u poslu i životu, morate da definišete ciljeve koje želite da postignete. Uspeh je sazdan od ciljeva. Napoleon Hill je jednom rekao: “Postoji jedan kvalitet koji morate posedovati da biste bili pobednik, a to je odredjivanje konačnog cilja, svest o onome što želite i goruća želja da to posedujete.“
Zbog toga je neophodno da postavite cilj koji će vas vući. Taj cilj morate duboko u sebi osetiti, mora vas poneti. Svim svojim bićem, svom svojom delatnošću, znanjem, strašću, inteligencijom, osećanjima, morate se posvetiti dostizanju sebi postavljenog cilja. Kao što kaže Peter Drucker. “Ciljevi nisu sudbina, oni su smer! Ciljevi nisu naredba. Oni su dogovor! Ciljevi ne određuju budućnost.Oni mobilišu resurse i poslovnu energiju, jer prave budućnost.”

Vaša sposobnost da postavite ciljeve je krucijalna veština da uspete na poslu. Ako odlučite šta je to što želite na poslu, u biznisu, životu, počećete nepogrešivo da se krećete u pravcu svoga cilja. Kao što je rekao Maxwell Maltz: “Jednom kada sebi postavite cilj, možete se prepustiti automatizmu koji će vas odvesti do cilja uspešnije nego što bi svesno razmišljanje ikada bilo u stanju. Vi hranite cilj razmišljanjem o krajnjem rezultatu, a automatizam obezbeđuje sredstva za postizanje cilja.”

Iako je put do cilja popločan brojnim preprekama nikada ne treba da odustanete od njihovog ostvarenja. Mnogo velikih ličnosti iz istorije je bilo pred ogromnim iskušenjima – ali niko od njih nije odustao.

Nakon svog prvog nastupa Elvis Prisli je dobio komentar Džima Denija: “Ovakvo pevanje te neće nigde odvesti. Najbolje bi bilo da nastaviš voziti kamion. Elvis nije odustao, već je brzo postao jedan od najboljih svetskih pevača svih vremena.

Učitelj Alberta Ajnštajna je za njega govorio da je trom, mentalno spor, nedruštven i stalno odsutan u svojim razmišljanjima. Izbačen je iz škole, a nije prošao ni na prijemnom za fakultet zbog lošeg uspeha iz – matematike. Sve to ga nije pokolebalo, već je nastavio da se kreće prema svojim ciljevima. Ubrzo je napravio teoriju relativiteta, a potom je dobio i Nobelovu nagradu za fiziku.

Kada se Liv Ulman pojavila na audiciji za glumicu u Norveškoj odbili su je sa obrazloženjem da je potpuno netalentovana. Nije želela da odustane. Zacrtala je sebi cilj da postane glumica. Par godina kasnije osvojila je prestižnu filmsku nagradu Oskar za najbolju glavnu ulogu.

Treba da imate veru u sebe i postavite ciljeve, jer bez cilja, bez nečega čemu težite, potpuno stagnirate, zaglavljeni u rutini i jednoličnosti života.