Šta znači biti dobar programer?

Biti dobar u bilo kom poslu, a ne samo razvoju softvera, znači stalno se usavršavati, raditi na sebi, učiti i sticati nova znanja. Ovo je posebno primenljivo na IT industriju, jer je upravo ona ta koja postavlja standarde za sve promene na tržištu.

Zato je dobar programer onaj koji je spreman da uči.

Kako postati dobar programer?

Počni od osnova! Kao i u svemu u životu, kvalitetna i stabilna osnova i dobro znanje predstavlja prvi korak koji te može lansirati ka sjajnoj novoj karijeri.

Sujeti nema mesta u ovom poslu, a isto ni programerima koji misle da znaju sve. Postoji jednostavan razlog za to: ne postoji ni jedan programer koji zna sve, nigde na svetu. Ova industrija se razvija iz dana u dan i nudi nove trendove, principe i tehnike rešavanja problema, pa samim tim čak i najveći stručnjaci i dalje rade na sebi i obučavaju se za korišćenje novih alata koji će im pomoći u budućnosti i olakšati rad.

Zašto PHP?

PHP je programski jezik koji koriste „bekendaši“. Posao backend programera jeste da napiše kod koji će dozvoliti frontend programeru da dobije podatke za svoju bazu koju prikazuje krajnjem korisniku bez zastoja i problema.

Zamislite to ovako: backend programer radi u kuhinji i priprema sastojke, ljušti, secka, termički obrađuje, dok frontend programeri aranžiraju samo jelo tako da bude lepo kada izađe pred mušteriju.

Ovo su dva neodvojiva segmenta i jedan bez drugog ne mogu da funkcionišu. Backend programeri su odgovorni da naprave sistem koji će da funkcioniše bez greške i koji će biti stabilna osnova za sve ono što krajnji korisnik vidi i koristi.

Zato svaki „bekendaš“ mora posedovati znanje PHP-a.

Pogledaj detaljan plan rada na osnovnom kursu

  1. Šta je PHP? Pojam dinamičkih web sajtova. Zašto izabrati PHP? Instalacija
  1. Instalacija PHP-a (windows): wampserver, root, konfiguracija php-a, konfiguracija MySQL-a, tekstualni editor
  1. Upoznavanje sa HTML i CSS tehnologijama. Unošenje PHP koda na web stranicu, Prikazivanje dinamičkog teksta, Operacije, Unošenje komentara
  1. Istraživanje tipova podataka

-Promenljive (varijabile), Stringovi, Funkcije stringa, Brojevi 1. deo – Cele vrednosti, Brojevi 2. deo – Float, Nizovi, Asocijativni nizovi, Funkcije nizova, Logički tip podataka, NULL i Empty, Automatski i manuelni unos, Konstante

  1. Kontrola strukture – logika

-IF, ELSE i ELSE IF, Logički operatori, Switch

  1. Kontrola strukture – loops

-While, For, Foreach, Continue, Break, Razumevanje array pointera

  1. Korinički definisane funkcije

-Definisanje funkcija, Argumenti funkcije, Vraćanje vrednosti iz funkcije, Vraćanje više vrednosti, Scope i globalne promenljive, Podešavanje osnovnog argumenta vrednosti

  1. Debagovanje

-Uobičajeni problem, Upozorenja i greške, Otklanjanje grešaka i rešavanje problema

  1. Kreiranje web stranice uz pomoć PHP-a

-Linkovi i adrese, Korišćenje GET vrednosti, Kodiranje GET vrednosti, Kodiranje za HTML, Ugradnja i zahtevanje fajlova, Izmenljiva zaglavlja, Redirekcija strana, Izlazno baferovanje

  1. Rad sa formama i podacima

-Kreiranje forme, Detektovanje izvršavanja forme, Jednostrano procesuiranje forme, Provera vrednosti forme, Problemi sa logikom provere, Prikaz grešaka provere, Prilagođena fukncija provere, Jednostrana forma sa proverom vrednosti

11. Osnove MySQL-a

-Upoznavanje sa MySQL-om, Kreiranje baze, Kreiranje tabela, CRUD u MySQL-u, Unos u bazu podataka, Relacije tabela baze podataka, Popunjavanje relacionih tabela

12. Korišćenje PHP-a za pristup MySQL-u

– Konektovanje na SQL uz pomoć PHP-a, Preuzimanje podataka iz baze, Rad sa preuzetim podacima, Kreiranje zapisa uz pomoć PHP-a, Ažuriranje i brisanje zapisa uz pomoć PHP-a, SQL injection, Escaping strings za MySQL, Predstavljanje pripremljenih argumenata

13. Izgradnja funkcionalnosti CMS-a

– Izrada skice aplikacije, Izgradnja baze CMS-a, Formiranje radnog okruženja, Kreiranje i stilizovanje prve strane, Kreiranje argumenata za višestruku upotrebu, Konektovanje aplikacije na bazu

14. Korišćenje navigacije za poziv sadržaja

15. Kreiranje javnog dela sajta

16. Regulisanje pristupa stranama

Broj mesta je ograničen, zato se prijavi na vreme.

Kako da znam da je backend za mene?

Razmišljaš logički? Voliš da rešavaš probleme? Imaš analitičke sklonosti? Imaš viziju kako se neki sistem može organizovati da funkcioniše bolje? Onda je to sjajna polazna tačka za tebe.

Neka te ne začudi ako na razgovoru za posao dobiješ pitanje da organizuješ proizvodnu traku imaginarne fabrike. Od tebe će se očekivati da znaš da rešavaš probleme.

Svi detalji o kursu PHP programiranje

Kako se pohađa ovaj kurs

Kurs možeš pohađati u Beogradu ili Novom Sadu, online, a dostupna ti je i miks nastava odnosno mogućnost da tokom trajanja obuke kombinuješ kako tebi najviše odgovara.  

Mesto održavanja Beograd
Trajanje kursa 12 nedelja
Nivo učenja Početni
Termini Poslepodnevni i večernji
Fond časova 48
Broj polaznika po grupi Maksimum 15
Telefon 061/664-89-64

Mogu li odmah nakon kursa da se zaposlim?

Ako moraš da postaviš ovo pitanje, onda je siguran odgovor „ne“. Ali ako se osećaš spremno da učiš, usavršavaš se, radiš na sebi i stičeš nova znanja, kako o PHP programskom jeziku, tako i o ostalim backend jezicima, onda te sigurno čeka pozicija u IT industriji.

Priča se da IT kompanije ne zapošljavaju ljude sa završenim kursom. Da li je to istina?

IT kompanije oberučke prihvataju ljude sa znanjem i bez sujete. Problem nastaje kada se očekivanja ne poklope. Jedan kurs nikome ne može doneti znanje koje će ga odmah zaposliti, ne zato što kurs nije dobar, već zato što je neophodno nadograditi to znanje. Novim programskim jezikom, novim radnim okruženjem, novim projektom, novim pitanjima i interesovanjima.

Nije dovoljno dobiti vozačku dozvolu, već je neophodno izaći na ulicu i naučiti kako da se u sred gradske gužve, bez znaka auto škole na krovu prestrojiš iz jedne trake u drugu. To je razlika između učenja i iskustva.

Prvo što će te pitati na svakom razgovoru za posao u IT firmi jeste: „Na kojim projektima ste radili do sada?“ Ne čekajte da se zaposlite da biste stekli iskustvo. Priključite se online zajednici PHP programera, preuzmite neki društveno odgovorni projekat radi vežbe, učestvujte u događajima koji okupljaju mlade programere – pokažite interesovanje za posao koji ste izabrali.

Nije problem u ljudima sa završenim kursom, već je problem u ljudima sa samo završenim kursom.

Ako povežeš PHP sa poznavanjem Java programskog jezika, približićeš se poziciji backend developera koja je daleko više plaćena od čistog PHP ili Java programiranja. Korak po korak i postaćeš ozbiljan programer sa konkretnim ciljem i planom kako da isti ostvariš.

Više o predavaču na PHP kursu

Nikola Dimitrijević

se u svet programiranja upustio 2013. godine kroz razvoj konzolnih aplikacija u programskom jeziku C++. Ubrzo je prešao na razvoj grafičkih desktop aplikacija u programskom jeziku C#. Zatim je nastavio sa izučavanjem programskog jezika Java i učenjem web dizajna, Angular js frejmvorka kao i Jave na webu i MY SQL baza podataka. Danas se pretežno bavi administrativnim funkcionalnostima web sajtova povezanih sa bazama podataka i programiranjem web shopova pomocu Jave i PHP-a.

Više o ostalim predavačima na PHP kursu možeš pročitati na stranici Naš tim.

Online kurs PHP programiranja

Ukoliko nisi u mogućnosti da dolaziš na kurs, živiš u drugom gradu ili želiš da slušaš predavanja iz svoje kuće, uvek se možeš prijaviti za Skype kurs.

Kvalitet nastave je jednako dobar, jer nisu u pitanju snimljena predavanja, već uživo nastava koja omogućava stalnu interakciju i pravovremeno odgovaranje na sva pitanja.

Online kurs obuhvata i digitalni sertifikat, materijale za učenje i podršku škole u online nastavi.

Za sve informacije o online kursu, možeš nam se obratiti putem brojeva telefona 061/664 89 64 ili 011/40 82 116.

Upis je otvoren za sve – bez obzira na godine i školu

Upisni rok je u toku. Iskoristi priliku i ostvari popust od 45%!

Učitavanje...

Prijavi se do isteka promo perioda i imaš priliku da kurs PHP programiranja platiš 11880  dinara/mesečno, umesto 21600 dinara/mesečno. Cena kursa za stare polaznike, nezaposlena lica i studente iznosi 10800 dinara mesečno. Prikazane cene su sa uračunatim PDV-om.

Tip polaznika Novi polaznik Stari polaznik / nezaposleno lice / student
Puna cena 21600 din/mes. 21600 din/mes.
Popust 45% 45% + dodatni popust
Promo cena 11880 din/mes. 10800 din/mes.
Sertifikat

Rezervacija mesta iznosi 4200 dinara, što predstavlja uslov za učešće na kursu. Rezervacija se uračunava u cenu kursa. Uplata se vrši na licu mesta, u prostorijama škole, ulica Lomina 48/1 u Beogradu i Pavla Papa 1/II sp u Novom Sadu.

Rezervacija se može otkazati 5 dana pre početka roka ili se iskoristiti u narednom roku. Kurs je moguće platiti čekovima na više mesečnih rata.

Prijavi se pozivom na brojeve: 011/40-82-116, 061/664-89-64 ili pošalji prijavu na: info@obukeikursevi.com. Možeš nas kontaktirati i preko Vibera na +38169671084.

Stekni najjače programersko zvanje

Postani ekspert za PHP

Obezbedi stalno dostupan programerski posao, stabilnu platu i najveći broj firmi za zaposlenje.

Online prijava na kurs: