Zakon o zaštiti podataka o ličnosti zvanično je na snazi i u Srbiji od 2019. godine, pa su tako u ovom trenutku i srpske kompanije u obavezi da usklade svoje poslovanje i način upravljanja podacima o ličnosti strogim evropskim standardima, propisanim sada već čuvenim GDPR odredbama.

U kojoj god industriji da radite, šanse da ne obrađujete podatke o ličnosti su minimalne, pa samim tim ovaj zakon može značajno uticati na vaše dalje poslovanje. Dodatno, u slučaju neusklađivanja načina obrade podataka o ličnosti, možete dobiti i kaznu, koja čak može značiti i gašenje firme i stopiranje daljeg poslovanja.

Zato su firme sada u obavezi da imaju ovlašćeno lice, odnosno Data Protection Officera koji će biti zadužen za pravilno prikupljanje i korišćenje podataka o ličnosti, ali i usklađivanje rada firme sa zakonskim odredbama.

Postanite Data Protection Officer

Ako želite da sačuvate bezbedno poslovanje svoje firme i na najjednostavniji način uskladite svoje akte i procedure sa propisanim zakonima, prijavite se na DPO obuku i steknite sva neophodna znanja koja će vam biti potrebna za ovu poziciju.

Obuka za DPO traje mesec dana i održava se dva puta nedeljno u trajanju od 90 minuta ili jednom nedeljno u trajanju od 3h u zavisnosti od strukture grupe i raspoloživosti predavača.

Detaljan plan rada na kursu Data Protection Officer:

Prvi dvočas – uvod u zaštitu podataka o ličnosti:

  1. Pravo na privatnost
  2. Pravo na privatnost u međunarodnim i domaćim propisima
  3. Zaštita podataka o ličnosti kao deo prava na privatnost
  4. Direktive EU i razlozi za donošenje GDPR-a
  5. Preambula GDPR-a

Drugi dvočas – Šta su podaci o ličnosti, kako se dele i koji su principi zaštite:

  1. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti RS – donošenje, prednosti i nedostaci
  2. Struktura ZZPL-a
  3. Uvodne odredbe zakona i značenje važnih pojmova
  4. Šta se sve smatra podatkom o ličnosti
  5. Važnost razumevanja načela ZZPL-a (dužina čuvanja, obim obrade, svrsishodnost, osnovanost obrade, transparentnost, tačnost, bezbednost)

Treći dvočas Kada je obrada podataka zakonita i kada je potrebno da pribavimo pristanak:

  1. Direktna primena načela ZZPL-a
  2. Načelo zakonitosti – Kada je obrada zakonita?
  3. Važnost razumevanja i primene legitimnog interesa kao osnova obrade podataka
  4. Pristanak – Kada je neophodan, sadržina i forma

Četvrti dvočas – učesnici u postupku obrade, nadležna lica i organi i prenos podataka u inostranstvo:

  1. Koja su prava lica na koja se podaci odnose
  2. Rukovalac
  3. Obrađivač
  4. Lice za zaštitu podataka o ličnosti DPO
  5. Nadzorni organ – poverenik
  6. Prenos podataka u treće zemlje

Peti dvočas – Koje sve akte mora pravno lice rukovalac da ima da bi bio usklađen sa zakonom:

  1. Opšti akti rukovaoca i obrađivača – Politika privatnosti, Pravilnik o zaštiti podataka
  2. Evidencija radnji obrade podataka i mapiranje podataka – ko mora da vodi evidenciju i iz čega se sastoji
  3. Ugovor o obradi podataka o ličnosti DPA
  4. Izrada procene uticaja DPIA – kada je neophodna

Šesti dvočas – radnopravni aspekt zaštite podataka:

  1. Zaštita podataka o ličnosti zaposlenih – opšti akti i evidencija
  2. Kada je dozvoljen video i audio nadzor zaposlenih i pod kojim uslovima
  3. Organizacione mere zaštite podataka zaposlenih
  4. Pristup službenoj imejl prepisci zaposlenih
  5. Biometrijski podaci zaposlenih i tretman psiho testova
  6. Preporuke EU
  7. Preporuke Poverenika
  8. Lični podaci ≠ Poverljivi podaci i poslovna tajna

Sedmi dvočas – zaštita podataka u internet poslovanju i marketingu:

  1. Zaštita podataka o ličnosti u internet poslovanju
  2. Politika prikupljanja kolačića
  3. Korišćenje Google Analytics servisa i zaštita podataka
  4. Double opt-in autentifikacija, Opt out, i davanje pristanka na internetu u elektronskoj formi
  5. Politika privatnosti na vebsajtu – kreiranje, sadržaj i forma
  6. Bezbedni i nebezbedni vebsajtovi
  7. Zaštita podataka o ličnosti u svrhe marketinga

Osmi dvočas – bezbednost podataka, digitalni podaci, bezbednost na internetu  i mere bezbednosti:

  1. Kadrovska, fizička i organizaciona bezbednost
  2. Informaciona bezbednost i bezbednost servera
  3. Pseudonimizacija i enkripcija
  4. IP adrese, MAK adrese uređaja, Metapodaci
  5. VPN kao mera bezbednosti komunikacije
  6. Alati za samoprocenu usklađenosti za zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Tokom kursa, gospodin Milić će pokriti osnove Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, upoznaće vas sa vašim obavezama i dužnostima i razjasniće vam sve nedoumice koje imate u vezi sa uredbama zakona i toga kako se to odnosi na vas. Takođe, dobićete i konkretne informacije iz prakse i primere koji vam mogu pomoći da bolje razumete i jednostavnije primenite novu regulativu.

Više o predavaču na obuci za DPO

Dragan Milić

je specijalista za zaštitu podataka o ličnostipravo internetapravo intelektualne svojine, medija i IT pravo. Iza sebe ima 15 godina iskustva, što ga čini pionirom u ovim pravnim oblastima u Srbiji. Angažovan je od strane kompanija, finansijskih institucija, udruženja i ustanova koje se bave edukacijom na obukama Data Protection Officer-a odnosno Lica zaduženih za zaštitu podataka ličnosti čije je angažovanje potrebno i preporučeno, u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka EU (GDPR). Iza sebe ima i veliki broj seminara, treninga i radionica u organizaciji različitih udruženja i asocijacija, gde je kao predavač učestvovao u edukaciji studenata, novinara, urednika i autora iz najrazličitijih profesija. Napisao je veliki broj tekstova vezano za pravne oblasti kojima se bavi, od kojih su mnogi publikovani ili preuzeti od strane medija i izdavača.

Online DPO obuka

Obuka za Data Protection Officer-a održava se online, putem Skajpa. Na ovaj način ste u prilici da prisustvujete obuci i ukoliko živite u drugom gradu ili ne želite da žrtvujete udobnost svog doma.

Kvalitet nastave je jednako dobar, jer nisu u pitanju snimljena predavanja, već uživo nastava koja omogućava stalnu interakciju i pravovremeno odgovaranje na sva pitanja. Predavač je tokom trajanja celog kursa na raspolaganju polaznicima kako bi im rešio sve nedoumice i dileme koje imaju, isto kao i u učionici.

Online kurs obuhvata i digitalni sertifikat, materijale za učenje i podršku škole u online nastavi.

Za sve informacije o ovakvom načinu pohađanja kursa, možete nam se obratiti putem brojeva telefona 061/664 89 64 ili 011/40 82 116.

Mesto održavanja Beograd
Trajanje kursa 4 nedelje
Nivo učenja Početni
Termini Poslepodnevni i večernji
Fond časova 16
Broj polaznika po grupi Maksimum 15
Telefon 061/664-89-64

Upisni rok je u toku.

Iskoristi popust, jer možeš uštedeti čak 30%!

Učitavanje...

Potrebno je da se prijaviš do isteka promo perioda i kurs dobijaš po sniženoj ceni od 13200 dinara/mesečno, umesto 18857 dinara/mesečno.

Cena kursa za stare polaznike, nezaposlena lica i studente iznosi 12000 dinara meseč

Tip polaznika Novi polaznik Stari polaznik / nezaposleno lice / student
Puna cena 18857 din/mes. 18857din/mes.
Popust 30% 30%
Promo cena 13200 din/mes. 12000 din/mes.
Sertifikat

Rezervacija mesta iznosi 4.200 dinara, što predstavlja uslov za učešće na kursu. Rezervacija se uračunava u cenu kursa.

Uplata se vrši na licu mesta, u prostorijama škole, ulica Lomina 48/1 u Beogradu i Pavla Papa 1/II sp u Novom Sadu.

Rezervacija se može otkazati 5 dana pre početka roka ili se iskoristiti u narednom roku. Kurs je moguće platiti čekovima na više mesečnih rata.

Prijavi se pozivom na brojeve: 011/40-82-116, 061/664-89-64 ili pošalji prijavu na: info@obukeikursevi.com. Možeš nas kontaktirati i preko Vibera na +38169671084.

Iskoristite priliku i beneficirane cene

Online prijava na kurs: