Vođa projekta daje vetar u leđa i pomaže firmama da ostanu konkurentne

Na projektni menadžment doskora se gledalo kao na nekakav usputni deo poslovanja. Firme koje i dalje tako razmišljaju, čine opasnu grešku i sebi nanose štetu. Bez uspešnih projektnih stručnjaka, kompanije se suočavaju s rizikom od rasta troškova, probijanja rokova i loše obavljenog posla.

To za sobom povlači gubitke, neispunjene ciljeve, i nezadovoljstvo klijenata. I dok pokušavate da shvatite šta se dešava, dani vaše firme su odbrojani. Ne možete dozvoliti da se tako nešto desi, zar ne?

Evo jednog zanimljivog podatka: 80% direktora svetskih kompanija tvrdi da im je upravljanje projektima pomoglo da ostanu konkurentni u vreme ekonomske krize. Zato i nije neobično što posao projektnog menadžera spada u karijere sa najboljom zaradom.

Vođe projekata su izuzetno traženi u mnogim industrijama. Imaju presudnu ulogu u poboljšanju rada mnogih firmi, pa njihovu ulogu nikako ne treba zanemariti.

Zašto firme uopše imaju potrebe za projektima?

project-managementZato što jedino tako uspevaju da opstanu.

Može se reći i da su nekad prinuđene da sprovode projekte. Recimo da je donet novi zakon o kvalitetu robe koji proizvođači moraju da poštuju. A to znači da treba da prilagode svoj proces proizvodnje. Ako to ne učine, crno im se piše: moraće da stave katanac na vrata.

S druge strane, projekti služe i firmama kojima su potrebna neka poboljšanja. Na primer, teško možemo zamisliti nekog proizvođača mobilnih telefona, računara, automobila ili bele tehnike, koji na tržište ne izbacuje nove, unapređene proizvode.

Sigurno ne biste kupili isti auto koji ste imali pre 15 godina, a po ceni najnovijeg modela. Kod mobilnih telefona, oni od pre godinu dana već su zastareli. Zato takve kompanije, kad ne bi ulagale u nove projekte, mogle bi da se oproste od klijenata i tržišta.

5 korisnih saveta za svakog projektnog menadžera-početnika

Sad kada smo videli značaj projekata za firme, možda vam se dopala ideja da i vi počnete time da se bavite. A možda ste već uplovili u te vode i čeka vas prvi posao projektnog menadžera? Pripremili smo za vas ovih 5 praktičnih saveta. Zamaptite ih, koristiće vam na početku karijere. A i nadalje.

Savet 1: Izaberite mentora.

  • Biće vam dragocena pomoć iskusnog vođe projekta. Tajne zanata, pregovaranje, vođenje tima – mnogo ćete naučiti čak i kao posmatrač. Mnoge kompanije dodeljuju mentora početnicima. Ukoliko to ne učine, nađite sami jednog u firmi za koju radite.

Savet 2: Navijajte za svoj tim.

  • Bićete uspešni projektni stručnjak onoliko koliko bude uspešan tim s kojim radite. Vodićete tim ljudi koji će biti produktivniji ako im vi budete pomagali. Na primer, ako im olakšate rešavanje problema, uklanjate prepreke, i uopšte, ako ih podržavate.

Savet 3: Zatražite pomoć bez ustručavanja.

  • Niko od vas ne očekuje da držite svo znanje sveta u malom prstu. Novi ste, i usavršićete se, ima vremena. A dotad, sve što vam nije jasno – pitajte. Tako ćete sprečiti da neke faze projekta krenu pogrešnim tokom.

Savet 4: Promene nisu bauk.

  • Iznenađenja su neizbežna, i nema potrebe da paničite. Retko ćete imati projekte koji će se odvijati 100% po planu. Zato se već sad pomirite s tim. Najbolje je da imate prilagodljiv plan i budete fleksibilni. I da umete da improvizujete.

Savet 5: Usavršavajte se.

  • Da biste povećali šanse za uspeh i stekli dodatna znanja i veštine, najbolje rešenje je da pohađate kurs upravljanja projektima. Tako ćete steći prednost u radu i ujedno biti cenjeniji na tržištu rada.

Projektni stručnjaci ne nastaju preko noći

Ako vas interesuje posao projektnog menadžera, najvažnije je da znate da neophodne veštine morate naučiti. Dobra vest je što ne morate uložiti ni mnogo novca niti mnogo vremena u kurs za upravljanje projektima. Stručna obuka je vaša odskočna daska i daje vam dodatnu vrednost na tržištu rada.

Agencija Obuke i kursevi već godinama uspešno obučava polaznike za posao upravljanja projektima. Da saznate više o obuci, kliknite na LINK.

Autor: Julia Bogdanović