Kako uspešno organizovati događaj?

Organizacija svih vrsta događaja poput venčanja, žurki, festivala, koncerata, promocija, konferencija i raznih drugih proslava nije nimalo lak posao. Kako biste je uspešno sproveli od početka do kraja i bili zadovoljni rezultatima, potrebno je voditi računa o svakom detalju, jer su oni ti koji prave razliku. Ponekad se može desiti da samo jedna sitnica pokvari ili ulepša kompletan ugođaj gosta, a time i utisak koji on sa sobom nosi na kraju večeri.

Zanima vas posao event planera? Da li znate o čemu morate voditi računa prilikom planiranja i realizovanja svojih ideja? Saznajte šta vam je potrebno kako biste postali uspešan event menadžer!

Osnove organizacije događaja

Cilj i budžet

Pre bilo kakvog planiranja neophodno je sebi da postavite sledeća pitanja: Zašto organizujem ovaj događaj? Kakav event želim da napravim? Šta želim da postignem? Sa kolikim budžetom raspolažem? Kada odredite ove stavke, znaćete koje stvari su vam neophodne, a koje predstavljaju luksuz, kao i u kom domenu cena se možete kretati kada je reč o keteringu, muzici, piću i dr.

Ideja

Nakon što ste odredili cilj i budžet, vaša kreativnost dolazi na red. U zavisnosti od vrste događaja i gostiju, cilja i budžeta, počnite da planirate. Zapišite svoje ideje. Izaberite najbolje i njih dalje detaljnije razvijajte.

Plan

Jedna od najbitnijih stvari u event planiranju je kreiranje plana koji uključuje rokove kada je i šta potrebno uraditi. Vodite računa o svakom detalju: lokacija, vreme, pozivnice, ketering, dekoracija, audio-video produkcija, marketing… Pratite i ažurirajte svoj plan! To je najlakši i najbolji način da ostanete organizovani i izbegnete moguće greške.

Tim

Ne ustručavajte se da radite u timu, ali ga pažljivo birajte. Stručni saradnici i dobro podeljene uloge mogu vam značajno uštedeti vreme i povećati efikasnost.

Provera

Nekoliko dana pre samog događaja ponovo prođite kroz sve stavke glavnog plana. Da li ste nešto izostavili? Proverite svaki detalj još jednom kako biste bili sigurni da je svaki segment protokola pokriven.

I na kraju, uživajte u produktu svog rada!

Želite profesionalno da se bavite organizacijom događaja?

Siguran i uspešan put event menadžera počinje edukacijom. Ukoliko imate sklonost ka planiranju i organizaciji već ste na pola puta. Volja i želja da napredujete pomoći će vam da do cilja stignete lakše i brže.

Mnogobrojni autori bavili su se temom event planiranja, te uz pretragu možete doći do kvalitetnih e-knjiga i brošura koje obrađuju ovu temu. Takođe, postoje stručnjaci koji putem blogova prenose svoja iskustva, navode probleme sa kojima su se susretali i kako su ih rešavali. Čitajući i prateći ovakve blogove možete svoja znanja konstantno nadograđivati, ali i učiti iz tuđih grešaka.

Zasigurno jedan od najboljih, najjednostavnijih i najbržih načina je učenje po planu i programu osmišljenim od strane dugogodišnjih, vrhunskih, priznatih stručnjaka ove branše. To možete učiniti putem kurseva specijalizovanih za event planiranje. Obuke i kursevi već dugi niz godina uspešno organizuje obuku za posao event planera. Ukoliko ste zainteresovani da svoju karijeru usmerite ka ovom kreativnom i dinamičnom pozivu, više o kursu možete pročitati OVDE.

Autor teksta: T. Lukić