Zapisujte svoje misli – koristite tehniku individualnog brainwriting-a

Brainwriting je kreativna metoda kojom pisanim putem utvrđujete i razvijate nove ideje za rešavanje problema.

Evo kako.

Prvo izaberite cilj ili problem koji imate i zapišite ga u formi pitanja na vrhu komada papira. Na primer, možete napisati: „Šta mogu uraditi da bih utrostručio svoj prihod u narednih pet godina.“

Onda, napišite što više odgovora na to pitanje. Na primer: „Dolaziću na posao svaki dan ranije“, „Ostajaću na poslu jedan sat duže od ostalih“ ili „Planiraću svoje aktivnosti jedan dan pre“.

Ne odbacujete nijednu ideju. Sve ideje su dobrodošle, čak i one koje na prvi pogled deluju besmislene.

Poželjno je da napišete najmanje trideset odgovora. Ili više.

Kada to uradite, izaberite jednu ideju sa Vaše liste i preduzmite konkretan prvi korak u vezi sa njom, odmah.

Akcija podstiče kreiranje sledećih ideja i reagovanje na njih. Što više sprovodite u praksi ovu vežbu, veći broj ideja ćete stvarati. Vaš um će postati agilniji, brži.

Ovu vežbu radite redovno. Neka Vam to bude prva stvar ujutru za bilo koje pitanje, problem ili cilj. Kada sebi postavite pravo pitanje i kada zapišete odgovore, bićete zapanjeni kvalitetom i brojem ideja koje izviru iz Vaše glave.

Zapisivanje ideja je često korišćena strategija. Mnogi poznati ljudi su zapisivali svoje misli na papir, a potom od njih pravili neverovatna otkrića.

Engleski naučnik Majkl Faradej je imao običaj da zapisuje sve naučne ideje koje mu padnu na pamet. Potom bi od njih pravio matematičke formule i naučne proračune. Njegova otkrića su kasnije postala osnova za razvoj elektronike.