Veština prezentacije i komunikacije ključne za dobijanje posla

Diploma ne igra presudnu ulogu prilikom zaposlenja. Ona sama po sebi ne obezbeđuje posao. Potreban je čitav miks stvari za dobijanje posla.Vrlo je bitan preduslov je i Vaš karakter koji ćete predstaviti poslodavcu. Ako se predstavite kao neko ko je vredan, radan, ambiciozan, u isto vreme simaptičan, učtiv, normalan, ako izgledate kao da bi se dobro uklopili u okruženje firme u kojoj tražite posao, lepo ste  raspoloženi, imate pozitivan stav prilikom intervjua, šanse za dobijanje posla su Vam velike.

Ono što je suština da jako malo ljudi zna da prezentuje sebe na adekvatan način. Čovek  treba da nauči da prezentuje sebe – to je ono suštinsko umeće presudno u dobijanju posla.

Skoro svaki poslodavac tražiće od Vas da se predstavite i kažete nešto o sebi. Reći svoje ime i prezime i prepričati biografiju može svako. Važno je šta ćete reći, jer već na startu treba da budete drugačiji od ostalih kandidata i iskoristite priliku da skrenete pažnju na svoje kvalitete.  Npr. ako se zapošljavate kao Web dizajner, kada Vas poslodavac bude  pitao zašto da zaposli baš Vas odgovorite mu: „Napraviću Vam jedinstven, informativan i inovativan web sajt, koji će Vam pružiti nove mogućnosti za unapredjenje poslovanja, konkurentsku prednost i reprezentativnu reklamu, prezentaciju koja će Vam omogućiti kreiranje nove i proširenje trenutne ciljne grupe klijenata”.

I sutra kada se zaposlite, komuniciraćete stalno sa članovima tima, pregoovaraćete sa direktorom kako bi izdejstovali neko rešenje i sl.

Morate biti perfektni i uverljivi.  Prezentacija je mnogo više od bukvalnog prezentovanja podataka i informacija. Njen cilj je da  uverite onoga koji Vas sluša u Vaše sposobnosti i veštine, tj. da razume i tumači Vaše poruke u pravom svetlu.

Postoje brojne knjige koje Vam mogu pomoći da ovladate veštinama komunikacije i pregovaranja i da se uspešno prezentujete. Obavezno pročitajte sledeće strane knjige:

  • „Sales Biblia“, autor: Jeffrey Gitomer
  • „101 način da usavršite komunikaciju“ Odmah, autor: Bennie Bough„
  • „Tajne uspešne komunikacije u životu i na poslu“, autor: Dorothy Leeds
  • „Teškoće komunikacije“, autor: Douglas Stone

koje možete pronaći na stranim sajtovima, kao što su www.amazon.com i www.ebay.com, kao i  domaće:

  • „Kako da ovladate veštinom prodaje“, autor: Tom Hopkins
  • „Predstavite sebe“, autor: Majkl Gelb
  • „Komunikologija“, autorka: Tijana Mandić

 koje možete nabaviti kod domaćih izdavača.