Najtraženije pozicije u digitalnom marketingu

Deo ste sveta digitalnog marketinga i svaki put prilikom traženja posla prelistate pregršt oglasa iz te oblasti.
Traže se menadžeri, izvršioci, specijalisti, predstavnici, eksperti, asistenti i mnogi drugi ali sam naziv nije dovoljan da znate da li je to posao za koji biste mogli da se prijavite. Dodatnu zabunu stvaraju i termini na engleskom čije reči razumemo a opet nam sam naziv pozicije ne govori ništa konkretno o poslu.
Nijedna od ovih pozicija u poslovnom svetu nije precizno definisana i vrlo često im se zaduženja preklapaju što nas je inspirisalo da se pozabavimo ovom temom.

Social Media Manager

Kako se većina marketinških aktivnosti odvija na internetu, vrlo važan deo su i društvene mreže. Iz samog naziva pozicije nameće se da social media manager gospodari mrežama i bavi se osmišljavanjem, kreiranjem i objavljivanjem sadržaja.
Njegovi glavni ciljevi su podsticanje prodaje ili širenje usluga, podizanje svesti o brendu, komunikacija sa publikom ili jednostavno građenje imidža. Social media menadžer je najjednostavnije rečeno predstavnik brenda i kao takav potrebno je da razume potrebe publike, bude u kontaktu sa njima i pruža im sadržaj zbog koga su tu. Vrlo često ćete, ako radite na ovoj poziciji, pisati i potrebne tekstove i tražiti grafička rešenja pa će se u tom slučaju vaš posao ticati i nekih drugih oblasti o kojima će više reči biti u daljem tekstu.
Dobar social media menadžer prati tržište, trendove i konkurenciju, analizira aktivnosti publike i prezentuje brend u najboljem svetlu.
Osobine koje ga karakterišu su svakako kreativnost, motivisanost i fleksibilnost.
Svi smo mi po malo social media menadžeri jer se bavimo sopstvenim profilima na instagramu, facebook-u, tiktok-u… biramo sadržaj, pišemo postove i čekamo lajkove. Čini se da smo stekli tu veštinu ali svakako za profesionalno bavljenje ovim poslom neophodna je dobra obuka, kvalitetan mentor i neprestano praćenje trendova… i klikova.

Copywriter

Kako nemamo još uvek adekvatan prevod za ovo zanimanje, koristićemo termin na engleskom koji možemo objasniti ovako – osoba koja kreira tekstualni sadržaj, piše newsletter (prodajni mejl), smišlja i piše objave za društvene mreže, uređuje blog i prodajni tekst. I ne, ne bavi se autorskim pravima, bavi se pisanjem prodajnih tekstova. Uglavnom, tvorac pisanih reči upakovanih na zanimljiv i jedinstven način.
Copywriter priča priču publici koja mora biti vredna njihove pažnje od početka do kraja. Priča priču koja će na kraju izazvati reakciju iste te publike. Kada dobro savlada svoj posao, zna da napravi naslov koji će čitaoca uvući u tekst i tekst koji će čitaocu dati nešto vredno. U svetu u kome je pažnja svedena na minimum, gde se preko sadržaja prelazi za par sekundi, složićete se, veliki je izazov zadržati nekoga da pročita baš vaš tekst. Zato je za dobrog copywritera, pored obuke i poznavanja pravila i gramatike, preko pročitanih knjiga, članaka, blogova ipak je pre svega neophodna ljubav prema pisanju. Jer iskrena ljubav utkana u ono što radite se uvek prepozna a sve što je na silu urađeno se takođe prepozna kao dosadno.
Odlike copywritera su autentičnost, domišljatost i mogućnost da jednu informaciju predstavi na bar deset različitih načina bez da promeni suštinu. Kažu da je 10% talenta, a 90% je naporan rad pa isto važi i za ovo zanimanje. Internet vrvi od informacija kako postati copywriter što je i razumljivo s obzirom da je veština pisanja na ceni i sastavni je deo svakog biznisa.

SEO administrator

Da bismo razumeli šta radi SEO administrator, moramo razumeti šta je SEO.
Reč je o prilagođavanju sadržaja sajta sa ciljem što boljeg pozicioniranja na Google-u, tačnije, sa ciljem pozicioniranja na prvoj strani. Opšte je poznato da sve što nam treba prvo potražimo na internetu. Veoma mali broj ljudi kada pretražuje željeni pojam uopšte odlazi na sajtove koji se nalaze na drugoj a kamoli trećoj, četvrtoj strani Googla.
Zaključak je da bi naš sajt našao put do onoga ko pretražuje, potrebno je da budemo na prvoj strani a to je upravo posao SEO specijaliste. Ovi stručnjaci poznaju alate uz pomoć kojih mogu da zaključe šta će neko kucati u pretraživač za određeni pojam. Nije reč ni o kakvim proročkim moćima već je caka u znanju, iskustvu ali pre svega u dobroj obuci.
Za bavljenje ovim poslom potrebna je analitičnost, temeljnost u radu i istraživačke sposobnosti. Optimizacija sajta jeste složen proces ali nije nesavladiv.

Community Manager

Još jedno traženo zanimanje za koje još uvek nemamo adekvatan prevod.
Community menadžer radi na povezivanju članova digitalne zajednice kroz kvalitetan, zanimljiv i originalan sadržaj. On poznaje svoju publiku, zna kada su aktivni na facebook-u a kada na instagramu. Zna kako dišu i kako klikću. On je ambasador brenda upoznat sa celokupnim radom i aktivnostima firme koju zastupa. Prati bioritam publike na mrežama pa se tako često ne uklapa u radno vreme od 9 do 17h.
Važno za community menadžera jeste i da dobro barata rečima, da se prilagodi situaciji koja će nekada zahtevati izražavanje misli u 120 karaktera a da opet efektivno prenese poruku. Ponekad mora biti kratak, ponekad opširan, duhovit ili ozbiljan a veoma često koji god stil da odabere mora ga obaviti prozirnim promotivnim ogrtačem. Praćenje svih pa i minimalnih promena na webu i analitika su još dve loptice kojim community menadžer na dnevnoj bazi žonglira.
Osoba na ovoj poziciji mora biti pismena, kreativna, da lako uspostavlja komunikaciju, razume se u marketing i poslovanje, prati trendove, neprestano se informiše i animira publiku a najveća noćna mora mu je prazna baterija na telefonu.

Account Manager

Prvenstveno, pozicija account managera je zastupljena u više različitih delatnosti a mi govorimo o tome šta on radi u svetu advertajzinga.
Za account menadžera se može reći da je kontakt osoba između kreativnog tima u svojoj agenciji i klijenta. Njegov posao je da ispita želje i ideje klijenta, da posloži sve informacije i prenese svom kreativnom timu koji razvija strategiju koju nakon toga prezentuje nazad. Account menadžer vodi računa o klijentima tako što kroz komunikaciju otkriva šta je to dobro a čime i nisu baš zadovoljni, pa takve informacije koristi kako bi unapredio odnos svoje firme prema kupcima i klijentima.
Nije reč ni o kakvoj tračari već o sponi koja omogućava dobro funkcionisanje i obostrano zadovoljstvo.
Još jedan važan posao account menadžera jeste i pronalaženje novih klijenata, a kako to ne ide samo od sebe neophodno je neprestano istraživanje novih kontakata i razvijanje plana komunikacije jer nisu svi isti i ne zahtevaju svi isti pristup. Izazov sa kojim se stalno susreće jeste uspostavljanje balansa između interesa svoje firme i interesa kupca.
Neophodne su prodajne i socijalne veštine, lakoća komunikacije i dobra organizovanost. Vrlo često, u zavisnosti od veličine firme za koju radi, account menadžer dobija više klijenata sa kojima istovremeno sarađuje pa je u tom slučaju dobra organizacija ključna.
Verovatno ste čuli i za poziciju Key Account Menadžer. Ono što razlikuje ove dve pozicije jeste to što se key account menadžer bavi visokoprioritetnim odnosno ključnim klijentima.

PPC Analyst

PPC je skraćenica za Pay Per Click, što predstavlja metod plaćanja reklama na internetu. Ovo je jedan od najpopularnijih načina plaćanja sponzorisanih objava na facebook-u, instagramu, youtube-u, google-u. Uprošćeno rečeno, PPC znači da svaki oglas koji objavite plaćate tek kada neko klikne na njega.
Slično kao i SEO analitičar, PPC analitičar oslanja se na analitičke veštine, logičko razmišljanje, rešavanje problema ali i različite alate uz pomoć kojih vrši detaljne analize. Oni su eksperti u internet oglašavanju, a oslanjaju se isključivo na podatke.
PPC analitičar zna da upravlja budžetom tako da za najmanje para dobije najviše klikova. Jer dobro osmišljena reklama, dobar copy i privlačan vizual, pravo vreme kada je publika budna i na mreži i odabrane ključne reči nisu kraj procesa u oglašavanju. Potrebno je konstantno praćenje kako bi cilj zbog koga je reklama napravljena bio ispunjen.
Veštine PPC analitičara stiču se vremenom, upornim radom i vežbom, a najbolja osnova je svakako dobra edukacija koja će postaviti jake temelje za uspešno bavljenje ovim poslom.
Svedoci smo da tradicionalno obrazovanje ne daje osnova za zanimanja koja su na ceni danas ili će se tek razviti u budućnosti. I dok se sistem obrazovanja ne prilagodi tržištu rada, ambiciozan čovek će učiti na internetu, obukama i kursevima. Učiće ono što njega konkretno zanima, vežbaće na realnim primerima i kroz praksu spremati sebe za posao kojim će se baviti. A kada izaberete posao koji volite nećete morati da radite nijedan dan do kraja života.