Šta je to dobar Web sajt i šta on mora sadržati?

Globalizacija, razvoj interneta i telekomunikacija uticali su na privredu svuda u svetu. Prisustvo na internetu danas je postalo jedan od presudnih faktora uspeha na tržištu, bez obzira na veličinu kompanije ili delatnost kojom se bavi. Investicijom u web sajt više niste ograničeni na svoj grad ili zemlju – Vaša firma lako i brzo postaje dostupna svima na svetu. Web sajt je ogledalo firme i može mu pristupiti svako ko ima internet, bez obzira na udaljenost, radno vreme ili broj posetilaca.

Za pravljenje zaista dobrih web sajtova, potrebno je da poznajete principe marketinga, dizajna i psihologije kupaca.

Isto tako važno je i da budete u toku sa internet trendovima.  Internet se, kao i svet u kome živimo, stalno menja. Uspešne formule za pravljenje sajtova iz prošlosti mogu biti kontraproduktivne u budućnosti.

Dobar web sajt je onaj koji Vaši kupci lako pronalaze na internetu i koji komunicira sa njima. Web sajt štedi Vaše vreme, jer ostvaruje kontakte sa kupcima po ceo dan i noć,  omogućavajući Vam da se posvetite drugim važnijim poslovima.

Da bi web sajt bio uspešan, mora da zadovolji više kriterijuma. Tri najvažnija su:

  • dizajn
  • sadržaj
  • navigacija

Dizajn je slika Vaše firme na internetu. Posetioci sajta umnogome cene kredibilitet i poslovnost Vaše kompanije kroz web dizajn. Loše dizajniran web sajt narušava imidž Vaše kompanije, te zato morate biti oprezni kada je u pitanju web dizajn. Dizajn je proces koji započinje sagledavanjem koncepta budućeg sajta, planiranjem sajta i na kraju dizajniranjem. Postoji dosta elemenata koje treba uskladiti prilikom dizajniranja sajta: izbor tehnike koja će se koristiti za izradu, sadržaj u vidu teksta, fotografije, animacije itd.

Sadržaj je razlog dolaska posetilaca na Vaš web sajt. Način na koji je napisan sadržaj može da utiče na uspeh Vašeg sajta. U zavisnosti od toga da li je sadžaj kvalitetan ili loš zavisiće i rangiranje Vašeg sajta na internet pretraživačima, a time i broj poseta sajtu. Dobar sadržaj treba da animira kupce i podstakne ih na akciju.

Navigacija web sajta važan je element koji ne smete zanemariti. Elementi web sajta kao što su: header, navigacioni meni, sadržaj, footer i ostali, treba da imaju logičan raspored. Posetilac ne sme biti zbunjen i dezorijentisan, jer može jednom akcijom, jednim klikom miša napustiti Vaš web sajt.