Sertifikatima do bržeg zaposlenja

Vrednost IT sertifikata je mnogostruka. Znanja i veštine stečene u informatičkoj edukaciji doprinose razvoju preduzeća i postizanju višeg stepena konkurentnosti na tržištu. Pravi kriterijum za novčanu vrednost koju donose IT sertifikati teško je utvrditi. Jedna od mogućnosti je plata koju informatičari postižu posedovanjem određenog sertifikata.

Prema podacima sa sajta www.poslovi.infostud.com, odziv kandidata za pozicije kod kojih se traže sertifikati ili licence veoma je mali. Zbog toga je bitno da se dodatno usavršavate i polažete stručne ispite, jer se radnici takvih kvalifikacija traže.

IT sertifikacija  pruža vam mogućnost da potvrdite svoje znanje i iskustvo, ali i da unapredite svoje kompetencije iz oblasti informacionih tehnologija. IT sertifikat je dokument koji potvrđuje nivo vaših kompetencija iz oblasti IT veština, obezbeđujući vam okvir za razvoj veština i znanja neophodnih za dobijanje zaposlenja u sve dinamičnijem poslovnom okruženju.

Sertifikacioni programi kao dodatni vid obrazovanja imaju veliki značaj u odnosu na diplome stečene formalnim obrazovanjem. Na fakultetima verovatno niste prošli kroz kurseve i obuke, niste praktično rešavali probleme koji se mogu javiti u preduzećima, i ono što je najvažnije, vrednost diplome koju ste stekli istekne veoma brzo. U IT svetu, znanje koje ste stekli studiranjem, zastareva već u trenutku vašeg diplomiranja ili najduže 6 meseci nakon toga.

Iako je karijera iz oblasti IT industrije sama po sebi unosna i vodi ka brzom napretku, posedovanje sertifikata pomoći će vam da napredujete još brže. Preduzeća zahtevaju da njihovi stručnjaci budu kvalifikovani kako bi ocenili njihove veštine, ali i kako bi garantovali da oni mogu uspešno da obavljaju svoj posao. Sertifikacija će vam pomoći da dobijete dobar posao i da ostanete  konkurentni u onome što je sada visoko zahtevajuće okruženje. Kada postanete sertifikovani stručnjak, često možete sebi obezbediti povećanje plate od 60% i više, odmah po dobijanju međunarodnog sertifikata.

Sve više preduzeća prilikom zapošljavanja IT administratora traže CompTIA A+ sertifikat. On je postao standard pri zapošljavanju IT administratora. Npr. kompanija Microsoft koristi ovaj sertifikat za svoje administratore. To je prestižan, međunarodno priznati sertifikat kojim stičete znanja neophodna za instalaciju softvera i hardvera, sistemska podešavanja, kao i održavanje i otklanjanje kvarova na PC računarima. Ovaj sertifikat omogućava vam da se osposobite za instalaciju, projektovanje, nadogradnju, servisiranje, konfigurisanje, otkrivanje i rešavanje problema, optimizaciju, dijagnostiku i sprovođenje preventivnog održavanja PC hardware-a i operativnih sistema.

U oblasti dizajna poznate su 2 vrste Adobe sertifikacije: Adobe Certified Associate (ACA) i Adobe Certified Expert (ACE). Adobe sertifikati osposobljavaju vas da radite u profesionalnim programima za dizajn, obradu digitalne slike, video montažu, izradu i održavanje web sajtova… Programi sa kojima možete ovladati su: Adobe Photoshop (program za foto dizajn i pripremu za štampu), Adobe Illustrator (ilustracija i dizajn), Adobe InDesign (program za izdavaštvo – prelom teksta i pripremu za štampu), Adobe Acrobat (prenos digitalnih dokumenata), Adobe Premiere (video izdavaštvo) i Adobe GoLive (Web izdavaštvo). 

Od sertifikata za programere najpoznatiji su oni iz Microsoftove serije: Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) i Microsoft Certified Professional Developer (MCPD).  Zahvaljujući njima možete se usavršiti za samostalnu izradu kompleksnih web aplikacija poput content management sistema (CMS), web trgovina i sl. naučiti rad na Microsoft.NET platformi, osposobiti se za  projektovanje, implementaciju, razvoj i izradu desktop aplikacija u najnovijim Microsoft alatima, kao što su Visual Studio 2008, SQL Server i dr. ovladati bazama podataka, naprednim veštinama programiranja i dizajniranja složenih web aplikacija.

Na svetskom i našem tržištu rada postoji manjak programera, a prolaskom Microsoft-ovog programa obrazovanja dobijate znanja za ovaj moderan i unosan posao.

Međunarodni sertifikati su nešto što pored formalne diplome daje kredibilitet vašem znanju, bez obzira na to kojim jezikom govorite i u kojoj zemlji sveta se nalazite.