Ako imate motivisane i srećne radnike koji na poslu pružaju svoj maksimum, preskočite ovaj tekst

Sigurno vam se dogodilo da vam se član porodice, prijatelj, kolega ili vaš zaposleni, nekada požalio kako im je dosadio posao koji rade. Iako vole svoje zanimanje, ostaju bez motivacije i dodatno se muče vagajući između ostanka na mestu koje ih ne čini srećnim i neizvesnog pronalaska novog posla.
Posledica koja vam, kao šefu, menadžeru ili poslodavcu, preti jeste gubitak dobrog radnika. A, da ne spominjemo gubitke koje konstantno trpite zbog nezadovoljstva svojih radnika.
Da li ste se zapitali kako da izađete iz ovog „začaranog kruga”? Šta je rešenje za stvaranje prijatnog i udobnog radnog okruženja koje će vaše radnike motivisati da pruže sve od sebe i ostvare potencijale koje vaša firma poseduje?
Rešenje se može sažeti u samo 2 reči koje mogu promeniti sve – motivacija zaposlenih.
Ako ste pomislili da su redovna plata i automat za kafu, uz par drugih sitnica, dovoljan preduslov za srećnog radnika, ne treba da vas čudi nezadovoljstvo zaposlenih.
Kako bi ste lako, brzo i efikasno poboljšali svoje poslovanje i postali lider kojim se svaki zaposleni ponosi, spremili smo vam 6 najboljih saveta za motivisanje svakog tima.

Savet 1:
Uvek razgovarajte o ciljevima i napretku firme sa Vašim zaposlenima. Uključite ih u planiranje, poslušajte njihove predloge i zaposleni će biti više motivisani. Ovo vas ne košta ništa, a drastično utiče na motivaciju zaposlenih, njihovo zbližavanje kroz razmenu kreativnih ideja i timbilding.
Savet 2:
Delegirajte jedan deo svojih obaveza na zaposlene i motivišite ih da dobro urade svoj posao dajući im veću odgovornost. Svaki zaposleni želi da napreduje, da uči i da se razvija. Omogućite im to. Omogućite vašem timu odgovarajuću obuku za posao koji treba da obave ili za oblasti koje ih interesuju. Uplatite im odgovarajuće kurseve i na taj način ih motivišite. Vratiće Vam se višestruko.
Savet 3:
Dobronamerno posavetujte svakog zaposlenog i pomozite mu da razvije svoj plan rada. Budite mentor vašim radnicima. Vi treba da budete i menažer, ali i autoritet koji će uobličiti znanje svakog zaposlenog. Uložite svoje vreme u zaposlene, posvetite im se i bićete sigurni da će se to pozitivno odraziti na uspeh firme. Edukujte se i Vi. Da bi firma uspela, menadžer mora da prati trendove.
Savet 4:
Svaki zaposlen mora da zna koja je vizija i misija preduzeća, kao i ciljevi kojima se teži. Budite sigurni da svako od Vaših zaposlenih to razume. Pozitivna timska energija će povoljno uticati na bolju motivisanost zaposlenih.
Savet 5:
Vaš posao kao lidera tima je da pomažete zaposlenima u obavljanju svojih zadataka i da verujete da će dobro uraditi svoj posao. Nek svako radi dobro ono što najbolje zna, a vi ih motivišite da stalno uče i napreduju.
Savet 6:
Svi imamo dobre i loše dane. Ako radni elan u kolektivu opadne, ne paničite. U pitanju je prirodan proces. Vaš zadatak, kao lidera, jeste da u takvim situacijama ”pogurate” radnike u pravom smeru. Ne zaboravite, radnik koji poštuje svog šefa daleko je bolji od zaposlenog koji se pribojava nadređenog. Zato, trudite se da svoju motivaciju prenosite na druge i širite pozitivnu radnu energiju i uspeh neće izostati.

Izvor :  www.bobbierobertson.com

Autor: Jelena Vojt