Virtuelni asistent – sve što treba da znate o ovoj sve popularnijoj poziciji

Šta prvo pomislite kada čujete pojam “virtuelni asistent“? Da li je to asocijacija na sekretaricu vašeg šefa ili na asistenta koji trči na sve strane i izvršava naređenja nadređenih?
Zapravo, priča o virtuelnom asistentu je nešto kompleksnija. To je asistent koji radi od kuće i ima slobodu da sam organizuje svoje radno vreme i bira klijente sa kojima će sarađivati. Nema potrebe da ranom zorom juri na posao, obavlja 101 usputnu i nepotrebnu stvar, već iz udobnosti svog doma, možda i u pidžami, radi ono što želi za klijente širom sveta. Nekada čak i za više njih istovremeno.
U početku, dok ne stekne iskustvo, obično radi lakše poslove poput unosa podataka, odgovaranja na mejlove i poruke, zakazivanja sastanaka i putovanja, telefonske komunikacije i slično. Međutim, ako se malo potrudi ili već ima iskustva u određenoj oblasti, virtuelni asistent može da radi istraživanje tržišta, kreiranje e-mail marketing kampanja, upravljanje nalozima na društvenim mrežama, knjigovodstvene i finansijske poslove, održavanje sajtova ili kao agent u korisničkom servisu i još mnogo toga.

Kako da znate da li je ovaj posao za vas?

Ne brinite, za ovu poziciju nije neophodno da znate 5 stranih jezika, kodiranje i milion programa. Naprotiv, za početak je dovoljno da posedujete ovih 6 veština i znanja koje predstavljaju bazu za bavljenje ovim poslom. 
      1. Rad na računaru 
Neizostavna stavka za rad u virtuelnom okruženju. Word, Excel i Power Point su alati koje bi trebalo da držite u malom prstu, s obzirom na to da kucanje izveštaja, unos podataka, izrada prezentacija i još toga zahtevaju poznavanje osnovnog Microsoft Office paketa. 
      2. Korišćenje e-maila i drugih alata za komunikaciju 
Svakodnevnica svakog virtuelnog asistenta su alati za komunikaciju. Na prvom mestu, to su Skype i     Zoom, jer se obično preko njih održavaju sastanci i konsultacije sa klijentima. Često se koristi i Google chat alat – Hangouts, kao i Slack program koji pored komunikacije služi i za grupisanje projekata po prioritetima i bolju organizaciju vremena.  
      3. Odlične veštine pisane i usmene komunikacije i prezentacije 
Ove veštine vas mogu izdvojiti od drugih i pomoći vam da postignete što bolje rezultate. A sa takvim rezultatima i preporukama, lakše ćete pronalaziti nove klijente i moći ćete da aplicirate za rad na boljim projektima.   
      4. Samostalnost u radu 
Osobina koja je definitivno od vitalnog značaja za ovaj posao. Jer često nećete imati vremena da čekate odgovor klijenata, već ćete morati brzo da razmišljate, donesete adekvatnu odluku i sami rešite problem.

    5. Motivisanost i disciplinovanost 
One će vas izdvojiti iz mase i pomoći vam da budete uspešni u svemu što radite. S obzirom da je u pitanju rad od kuće, može biti pravi izazov da se oduprete gledanju omiljene serije, kasnijem ustajanju i nešto dužoj pauzi za kafu.
      6. Poznavanje stranog jezika 
Znanje jezika nije neophodno, ali je prednost ukoliko želite da sarađujete sa stranim klijentima i budete konkurentniji na tržištu. 

Kako se postaje virtuelni asistent?

Ukoliko vas zanima tajna kako se preko noći postaje odličan i vrhunski plaćen virtuelni asistent – zaboravite na to jer ne postoji jedinstvena formula za uspeh!
Svakako ste u prednosti ako posedujete dobru osnovu. Međutim, potrebno je dalje da učite, informišete se o neophodnim koracima za pokretanje i razvijanje ovog posla, i stalno nadograđujete svoja znanja. Samo tako možete postati kvalitetan virtuelni asistent, koji u proseku zarađuje 15.74 dolara po satu. Tačnije, mesečna plata vam može biti od 500 do čak 800 dolara za obavljanje opštih poslova. Ili možete zaraditi od 800 do čak i više od 1500 dolara mesečno za rad na projektima koji zahtevaju stručno znanje iz određenih oblasti.

Radite posao odakle i za koga želite i kreirajte karijeru o kojoj ste maštali!

Kao i drugi poslovi koji se rade na daljinu, poziciju za posao virtuelnog asistenta možete pronaći na sajtovima: FlexJobsUpworkGuru, Fiverr i drugim.
Ukoliko vam se dopada ova pozicija i želite da radite posao koji vam pruža mogućnost da sami organizujete svoje radno vreme, birate klijente i uslove rada – onda ste vi odličan kandidat za ovu poziciju!
I bez brige ako ne znate odakle da počnete i kako uopšte da upotpunite svoja znanja i veštine, jer vam je na rapolaganju kurs za virtuelnog asistenta. Takođe, možete nas pozvati na brojeve telefona: 061/664-89-64 i 011/40-82-116 i mi ćemo pokušati da vam pomognemo u vezi sa svim nedoumicama po pitanju vaše buduće karijere.