7 osnovnih veština koje će ti pomoći da naučiš copywriting posao

Uvreženo je mišljenje kod nas da je lako raditi copywriting posao, jer to može bilo ko.
Ljudi obično veruju da je potrebno samo da sednete i nažvrljate nešto i novac pada s neba. A koliko se zapravo truda tu krije, poznato je isključivo onima koji se bave kopirajtingom.
Istina je da za ovaj posao nije potreban fakultet, ali određene veštine je dobro posedovati.

Copywriter mora dobro da poznaje jezik

Gramatika, pravopis i upotreba reči su osnovno oruđe u pisanju. Kako se kombinuju, koriste i kojim redosledom, odlučiće o uspehu ili neuspehu u ovom poslu. Ukoliko nešto ne zna ili nije siguran da li je gramatički ispravno, dostupni su razni načini gde copywriter to može da proveri. A neka se ne boji i da konsultujete žutu gramatiku srpskog jezika.

Za pisanje sadržaja potreban je i bogat vokabular

Tajna iza dobrog teksta je i obilan rečnik. U tome mogu da priskoče upomoć sajtovi sinonima i antonima, kao i razni književni tekstovi i dela. Stalno čitanje izgrađuje vokabular, a time i stil pisanja, koji postaje prepoznatljiv.
Samo, oprez! Bogat rečnik ne podrazumeva ubacivanje termina i reči koje niko ne poznaje. Stil pisanja se vremenom prilagođava vrsti teksta i publici koja će da ga čita. Baš kao i svaka druga veština, i pisanje sadržaja se uči, gradi i brusi.

Oko za detalje

Pisac sadržaja na internetu mora da ima oko sokolovo. Greške se stalno potkradaju, što je potpuno normalno. Međutim, napisano mora uvek da se pregleda, sve dok ne bude besprekorno.
Propusti u kucanju nisu uvek uočljivi, jer jednostavno u radu tekst se nauči gotovo napamet. Dobro bi bilo da ga, posle korekcije, pročita i neko drugi, jer 4 oka ipak vide bolje. Ovaj sistem je nepogrešiv i pomaže u poslu.

Korisne istraživačke veštine za kopirajting posao

Da bi napisao što kvalitetniji tekst, on mora stalno da istražuje. U zavisnosti od proizvoda o kojem piše, bitno je pronaći detalje koji dobro opisuju taj proizvod: karakteristike, jedinstvene prodajne tačke, benefite koje daje taj proizvod, itd. Takođe, postavljanje odgovarajućih pitanja klijentu za kojeg radi, umnogome olakšava kopirajting posao.

Svaki kopirajter treba da bude radoznao

Ovo nije ona radoznalost koja je ubila mačku. Ova radoznalost obezbeđuje uspeh u kopirajterskom svetu. Što se više pitanja postavi i istraži, tekst će biti sve uverljiviji, a reči unikatnije i imaće više odjeka.
Ako je predmet o kojem se piše dostupan u prodaji, klijent može da dostavi primerak ili postoji mogućnost da se isproba određena usluga, to treba i uraditi. Tek kada nešto vidi svojim očima i opipa svojim rukama kopirajter će znati o čemu da piše.

Sagledavanje stvari iz drugog ugla

Sposobnost da se stavi u cipele potencijalnog kupca je još jedna poželjna odlika. Kada to uspe, vidik se otvara i tada se zapravo dobija šira slika. Ona će ukazati na dobar pravac, na ono što kupac želi i šta su njegove sumnje i nedoumice.
Ko je kupac proizvoda o kojem se piše? Kada dobro poznajete proizvod, lako dolazite do informacije ko bi ga kupio. Šta biste vi uradili da ste potencijalni kupac? Šta vas zanima o tom proizvodu? Kako će vam on poslužiti? Da li vam je neophodan i zašto? Ovo su samo neka od poželjnih pitanja na koja se nailazi u radu.

Specijalizujte se za pisanje sadržaja za sajtove u određenoj oblasti

Na početku karijere, najzastupljenije je pisanje saržaja za sajtove na opšte teme. Dok se ne stekne iskustvo, sve se računa.
Većina kopirajtera piše o popularnim stvarima: o muzici, filmu, hrani, događanjima, itd. Manje je onih koji su stručni u oblasti prava, finansija, trgovine, industrije. Ono što je poznatije, ne znači da je i bolje plaćeno. Naprotiv. Ako ima svoju ekspertizu i oblast po kojoj je poznat kao dobar pisac, šanse su da će pre naći posao, nego da piše o modi.

Zašto da baš da radite copywriting posao?

Kao svaki, i copywriting posao iziskuje određeni trud i rad.
Ali ono što je sigurno jeste da ovaj posao nije dosadan. Svaki tekst priča svoju priču i svakom od njih se prilazi na drugačiji način. I neprekidno se uči. U svemu tome i jeste čar ovog zanimanja.
Svi oni koji vole da pišu, a želeli bi da nauče kako se sastavljaju tekstovi za reklame, bilborde, društvene mreže, web sajtove, reklamne mejlove, čitaju pravi tekst.
Ako želite da vaša karijera dobije novi smisao i da spojite lepo i korisno, veština pisanja na internetu je kurs baš za vas!