Kako napraviti youtube kanal – od prvog koraka do naloga spremnog za rad

Kako napraviti youtube kanal prilagođen vašim potrebama, a da ne morate da znate sva podešavanja do detalja?
Sada možete da u nekoliko jednostavnih koraka saznate kako proces izgleda i gde sve treba da se klikne da bi vaš kanal oživeo. Jedini uslov je da već imate napravljen Google nalog i možete da počnete.
 

Kako otvoriti youtube kanal namenjen za posao – ,,brand account“

 
Ako vam youtube treba za posao, onda vas zanima kako otvoriti youtube kanal koji će kasnije moći da zarađuje – takozvani ,,brand account“. Zato je bitno da kada kreirate novi kanal kliknete na pravu opciju.
To što posedujete Google nalog automatski znači da imate i onaj na youtube – u. Samo što u ovom slučaju to nije ono što vam treba.
Taj je običan, ,,lični“ nalog.
Kada odete na youtube.com i ulogujete se preko Google naloga, u gornjem desnom uglu nalazi se mala okrugla slika (ako je još niste podesili, biće crvene boje).
Kliknite na tu sličicu, a zatim na ,,Settings“. Sada kada ste ušli na svoj profil, idite na ,,create a new channel“. Tada će vam se pojaviti ovo:

Ako kliknete na ,,Create channel“, naziv novog kanala biće isti kao i ime vašeg Google naloga.
Kako bismo ovo izbegli, odaberite ,,Use a business or other name“. Sada ćete moći da nazovete youtube nalog kako god želite, a da na Google – u zadržite svoj stari naziv.
Učitaće vam se ova stranica:

Kada unesete ,,Brand Account name“, youtube će vas možda pitati da potvrdite nalog putem poruke ili glasovnog poziva. Birate sami jednu od ove 2 opcije, i ako se to desi – unesite kod koji su vam poslali.

Kako napraviti youtube kanal koji se ističe dobrim dizajnom

Pošto sada znate kako napraviti youtube kanal, na redu su ostala podešavanja. Da bi sve vizuelno lepo izgledalo, treba da kreirate dizajn koji će vas najbolje predstavljati.
Ako ste ispratili sve korake koje smo spomenuli, ovako bi otprilike trebalo da izgleda sledeća stranica:

Na vašem novom kanalu u gornjem desnom uglu postoje dve opcije: Customize channel i Youtube studio.
Youtube studio je opcija vezana za podešavanje svakog videa ponaosob, i to nam za sada nije potrebno.
Customize channel opciju koristimo kada hoćemo da podesimo sve tehničke stvari vezane za funkcionisanje kanala. U to spadaju osnovna podešavanja za vizuelni izgled, kreiranje play liste i organizaciju videa. Ako kliknete na Customize, dobićete ovu sliku:

Opcija ,,add channel art“ se koristi kada želimo da promenimo dizajn svog kanala. To znači da su vam potrebne 2 fotografije – jedna izdužena za pozadinu i druga četvrtasta za logo (nalazi se u gornjem levom uglu).
Najlakši način da napravite i pripremite fotografije je da odete na canva.com i da pronađete odgovarajući šablon za ono što vam treba.

Sve je vrlo jednostavno – izaberite šablon ,,Logo” ako želite prvo njega da kreirate. Kao što piše ispod te sličice, format joj je 500×500, i tačno je one veličine koja vam treba za youtube nalog.
Ako vam treba izdužena fotografija za pozadinu, izaberite ,,Youtube Channel Art”.
Sa sajta canva.com napravljene fotografije skinite na kompjuter i kada na youtube nalogu kliknete na ,,Add channel art” pojaviće se opcija da ih ubacite na youtube.
Channel art opcija je jako važna jer od nje zavisi kako će vaš kanal izgledati na različitim  uređajima.
Na laptopu će se videti samo vaš Channel art, ako se povežete sa TV – om videće se ceo kanal, dok će mobilni telefon imati svoj sopstveni prikaz.
Odeljak ,,About” koji se nalazi otprilike na sredini vašeg naloga bi takođe bilo dobro popuniti. Na njemu se nalaze najosnovniji podaci vezani za sam nalog: opis kanala, e – mail, lokacija, itd.

Vaš nalog na youtube je konačno spreman za posao


Naučili smo kako napraviti youtube kanal, ali i kako ga lako dizajnirati po svojoj želji. Spremni ste da konačno postavite prvi video i započnete izgradnju svog brenda. Za to je, naravno, potrebno malo vremena.
Ako želite da otkrijete kako da vaš novi kanal krene stopama onih najuspešnijih – youtube kurs je baš za vas. Saznajte na šta tačno da obratite pažnju i kako da od početka počnete da skupljate nove pratioce.
Kanal je već tu, i uz želju za učenjem uspeh sigurno neće izostati.