Kako da napišete dobar naslov za web sajt

„Sadržaj vlada!”- ovo je krilatica kojom se danas vodi svaki uspešan sajt na internetu. Međutim, da bi neko primetio sadržaj, potrebno je da mu prethodno privučete pažnju. Upravo zato važnost naslova, kao prvog elementa sa kojim se posetilac sajta sreće, nikada ne smete zaboraviti.
Dobar naslov znači da će veći broj ljudi kliknuti na vaš tekst gde god ga videli, ali to nije sve. Pravilno napisan, naslov će pomoći vašem sajtu da se što bolje pozicionira u rezultatima pretrage na Guglu. Bolja pozicija – više posetilaca – više klijenata – veća zarada. Jednostavna jednačina.
Zato, ne prepuštajte se senzacionalističkim naslovima koji će vam doneti klikove na kratke staze. Radije se posvetite pisanju naslova koji će dugotrajno raditi na prodaji.
Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da kreirate dobre naslove.

Pišite deskriptivne naslove

Potrebno je da naslov čitaocu jasno ukaže šta je to što može očekivati da pročita u tekstu. Istovremeno, ovakva praksa omogućava upotrebu ključnih reči koje su od najveće važnosti za SEO optimizaciju (optimizaciju teksta za web pretraživače).

Zaobiđite “clickbait” naslove

Šta su clickbait naslovi? Generalno, u pitanju su naslovi koji ne ispunjavaju svoje obećanje. Obično u sebi sadrže hiperbole ili reči poput “ekskluzivno”, “epohalno”, “nećete verovati”… Da, naslovi bi trebalo da budu provokativni, ali preterivanje ne dolazi u obzir. U suprotnom, samo možete razočarati čitaoce. I oni se više nikada neće vratiti.

Pravite samostalne naslove

Morate uzeti u obzir da se vaš naslov neće uvek prikazivati zajedno sa ostatkom teksta. Šta više, verovatnije je da će čitaoci vaš naslov prvo videti na društvenim mrežama. Dakle, bez ostatka teksta. To znači da se naslov sam za sebe mora boriti za pažnju sa konkurencijom.

Niko ne voli preduge naslove

Pazite na dužinu naslova

Internet, na različite načine, ograničava dužinu naslova koji pišete. Google, na primer, prikazuje samo 55-60 karaktera. Zato vodite računa o broju reči. Ukoliko je nije moguće da naslov skratite, povedite računa o tome koji deo će biti prikazan i oblikujte naslov tako da prikazani deo, sam po sebi, priča celovitu priču.

Pitajte kolege i prijatelje za mišljenje

U nekim slučajevima lako ćete uspeti da smislite dobar naslov. U nekim drugim to neće biti lak zadatak. Zato razgovarajte sa saradnicima i prijateljima. Recite im svoje zamisli. Lako se može desiti da vam neko od njih pruži sjajnu ideju i reši problem sa kojim se danima mučite.

Brišite sve što je suvišno

Poštapalice, veznici, pridevi… često se dešava da njihovo korišćenje bespotrebno produžava naslov. Zato, brišite i neka vam ne bude žao. Čitaoci i pretraživači biće vam zahvalni.

Pravite varijacije

Napišite barem 3 verzije naslova. Ostavite da prenoće, a zatim sutradan ponovo bacite pogled na njih i odaberite onaj koji vam se tada čini najboljim.
Ako želite da naučite sve o tome kako napisati dobar naslov, sastaviti tekst koji će biti primamljiv čitaocima i pretvoriti ih u vaše kupce, ne čekajte. Sve ovo i još mnogo toga možete naučiti na copywriting obuci.