Gde se kriju dobri programeri?

Regrutacija IT stručnjaka i tehničkih lica postala je kamen spoticanja mnogim HR menadžerima koji su odlučili da svoju karijeru nastave u IT kompanijama. Zašto je toliko teško pronaći idealnog kandidata za programersku poziciju i da li problem leži u visokim zahtevima kandidata ili pogrešnim očekivanjima poslodavaca?
Situacija nije crno bela i odgovornost je svakako u rukama obe strane. Ali situacija je daleko od dramatične i svi ovi izazovi mogu se prevazići otvorenom komunikacijom i jasnim izražavanjem potreba, očekivanja i uslova od samog početka.
Programeri tvrde da HR sektor nije dovoljno obučen za regrutaciju, što stvara frustracije unutar tima koji je redovno u potrazi za pojačanjem. Sa druge strane, menadžeri u ljudskim resursima svakodnevno obavljaju veliki broj razgovora u pokušajima da pronađu idealne kandidate, ali situacija im ne ide na ruku, jer su sve kompanije u Srbiji u istoj potrazi.

 

HR se mora specijalizovati za regrutaciju tehničkih kadrova, ali u isto vreme, programeri moraju postaviti jasna očekivanja i otvoreno ih komunicirati tokom celog procesa selekcije koji u ovom poslu često podrazumeva i nekoliko krugova.

Da li se proces regrutacije programera razlikuje od ostalih?

Sigurno. Da bi se pronašao idealan kandidat, neophodno je obučiti HR sektor i ukazati im na sve neophodne kvalifikacije potencijalnih kandidata, ali i na potencijalne izazove koji ih čekaju tokom razgovora. Zato ovaj proces podrazumeva sinergiju i saradnju tehničkih i netehničkih lica, odnosno mekih i tvrdih veština.
Regruter, odnosno Talent Acquisition manager mora razumeti razlike između pravih i „lažnih“ programera, kao i ulogu formalnog i neformalnog obrazovanja kod kandidata sa kojima razgovaraju.
Tema IT regrutacije često izaziva neslaganja i žustre diskusije između ove dve strane koje ne bi trebalo da budu suprotstavljene. Ukoliko bi se putevi komunikacije otvorili i povela priča o potencijalnim dugoročnim rešenjima, situacija bi postala lakša i daleko bolja za sve strane koje učestvuju.

 

O ovoj temi će se pričati mnogo detaljnije na dvodnevnom seminaru o IT recruitmentu koji se održava 14. i 15. oktobra u hotelu Borkovac, a gde će predavači biti vrhunski stručnjaci sa ozbiljnim iskustvom i kredibilitetom u svom poslu. Stojan Trajković, CTO EvermedTV ponudiće perspektivu tehničkog lica, dok će Sonja Jovanović, regionalna direktorka ljudskih resursa u kompaniji Ernst&Young svojim bogatim iskustvom „braniti“ HR sektor i njihovu ulogu u ovim procesima.
Želimo da otvorimo ovu temu i da započnemo diskusiju koja može da promeni lice IT regrutacije u Srbiji, pa se pridružite i na vreme rezervišite svoje mesto u prvim redovima.