Društvene mreže kao neophodan alat svakog poslovanja

Šta su zapravo društvene mreže? One predstavljaju web stranice na kojima nakon što kreirate svoj profil, možete komunicirati sa starim prijateljima, upoznati nove, kao i čitati i deliti sadržaj koji vas zanima sa ljudima sličnih interesovanja. Sa razvojem i sve većom upotrebom interneta, svakodnevno raste broj društvenih mreža. Trenutno postoji preko 100 web sajtova ove vrste i svaki ima za cilj da se izdvoji i ponudi korisnicima „drugačiji od drugih“ pristup. Ipak, samo neki od njih u tome uspeju. Među najpoznatijima su svakako Fejsbuk, Tviter, Instagram, LinkedIn, ali i nekolicina drugih. Njihov uspeh se ogleda u milionima zadovoljnih korisnika koji ove mreže koriste svakodnevno.

S razvojem društvenih mreža pojavila se i potreba za novim radnim mestima među kojima su najpopularniji i najtraženiji community menadžeri odnosno administratori društvenih mreža. Njihov posao je kreativan, zanimljiv, uvek drugačiji. Oni su zaduženi za plasiranje i održavanje brendova, ali i komunikaciju sa korisnicima tih brendova na društvenim mrežama.

Poslovna primena društvenih mreža

Prvobitno stvorene za zabavu i neformalnu komunikaciju, društvene mreže su u velikoj meri počele da se koriste i za promociju i uspešno vođenje velikog broja kompanija. One predstavljaju odlično tle na kom se kreiraju, promovišu i učvršćuju brendovi. Kako se online poslovanje razvija, a broj društvenih mreža iz godine u godinu raste, sve više firmi zapošljava community menadžere koji njihovo poslovanje prenose i uspešno vode i na ovim platformama. Tako su društvene mreže postale neizostavan marketinški i promotivni alat svakog uspešnog poslovanja.

Šta je bitno svaki administrator društvenih mreža da zna?

Da bi bila uspešna u online zajednicama, izbor društvene mreže na kojoj će biti plasirani proizvodi odnosno usluge te firme veoma je važan. Ciljna grupa, kao i način i učestalost komunikacije samo su neki od elemenata koji određuju koja društvena mreža je prikladna za promociju određenog biznisa. Iz tog razloga veoma je bitno da community manager ima znanja o što većem broju društvenih mreža, kao i da poznaje pisana, ali i nepisana pravila koja na tim društvenim mrežama važe.

Interakcija je ključna u savremenom poslovanju. Povratna informacija je od velikog značaja kako za korisnike, tako i za kompanije. Community menadžer je spona između poslodavca i krajnjeg korisnika. On je tu da sasluša želje, komentare, žalbe, ali i pruži pomoć u vidu informacije svakom korisniku.

Slika kompanije u online okruženju ponajviše zavisi upravo od kvaliteta posla njenog community menadžera. Zahvaljujući njemu kompanija gradi i održava pozitivan rejting. Iako je ovo zanimanje zabavno, u istom je i veoma odgovorno. Posao administratora društvenih mreža iziskuje veliku posvećenost, volju i želju za novim znanjima, ali i posedovanje određenih predznanja i tehnika vođenja posla.

Zainteresovani ste da se oprobate u ovom poslu?

Želite brzo da steknete neophodna znanja i počnete što pre? Prođite obuku za rad na društvenim mrežama koju već dugi niz godina organizuje škola Obuke i kursevi. Učićete po planu i programu osmišljenim od strane dugogodišnjih i u praksi priznatih stručnjaka ove oblasti. Informacije o kursu za administratora društvenih mreža možete pronaći na OVOM linku.

Autor: T. Lukić