7 koraka do posla

U potrazi ste za poslom? Sigurno su vam mnogi rekli kako je do zaposlenja trnovit put. Možda ste se i sami uverili u težinu zadatka nakon bezbroj poslatih mejlova, malog broja odgovora i tek po nekog poziva na razgovor na kom se sve i završilo. Međutim, prava istina je da, ukoliko ozbiljno i na pravi način pristupite svakom segmentu ove potrage, vaše šanse za zaposlenje se drastično uvećavaju i do željenog posla stižete mnogo brže i lakše. Pitate se, kako? Pratite naredne korake.

1. Zapitajte se: Kojim poslom želim da se bavim?

Kako biste počeli da tražite, morate znati šta tražite, zar ne? Ukoliko već ne znate, sada je pravo vreme da otkrijete šta vas zanima, koje su vaše pasije, koji posao bi vas učinio srećnim. Pronađite profesiju koja vas zanima i usmerite se na taj put.

2. Učite, učite i još učite!

Želja i volja su bitne, da. Ipak, ukoliko niste kvalifikovani za radno mesto na koje konkurišete, poslodavac će vas automatski izopštiti iz izbora. Kako biste to izbegli, edukujte se, proširujte svoja znanja, pohađajte kurseve iz struke kojom želite da se bavite. Na taj način ćete se vrlo lako izdvojiti od konkurencije i svoje mesto pronaći u užem izboru.

3. Napišite svoju biografiju

CV je vaš prvi kontakt sa poslodavcem. Ukoliko nije dobar, ni vi nećete imati priliku da pokažete i dokažete koliko ste dobri. Zato je od velike važnosti da napišete kvalitetan, vizuelno primamljiv i sadržajno relevantan CV za poziciju na koju konkurišete. U većini konkursa za posao, poslodavci traže da uz CV pošaljete i prodajno odnosno motivaciono pismo. Ono takođe mora biti primamljivo, efektno i upečatljivo.

4. Koristite društvene mreže

goalsPoslednjih godina, ceo svet se okreće društvenim mrežama, pa tako i poslodavci. Tu činjenicu možete okrenuti u svoju korist i na poslovnim mrežama kao što je LinkedIn možete deliti i usvajati nova znanja, povezati se sa ljudima iz oblasti vašeg zanimanja, a veoma često i pronaći konkurse za posao.

5. Napravite svoj blog

Lična promocija je veoma značajna u potrazi za poslom. Lični blog vam može doneti mnoge dobiti. Putem njega možete promovisati svoja znanja i iskustva, ali i stupati u kontakt sa potencijalnim poslodavcima.

6. Posećujte sajtove koji oglašavaju nove konkurse

Postoji nekolicina sajtova, kako domaćih, tako i stranih, na kojima se svakodnevno ažurira baza novih poslova. Prijavite se na njihove mejling liste i svakodnevno pratite. Dobro čitajte svaki opis oglasa. Nemojte gubiti ni svoje, a ni tuđe vreme apliciranjem na oglase koji ne odgovaraju vašim kvalifikacijama.

7. Budite spremni za intervju

Saznajte sve što možete o firmi u kojoj konkurišete za posao; čime se firma bavi, koji su joj ciljevi, ciljna grupa, tržište rada. Posetite njen zvanični sajt, profile na društvenim mrežama, forume gde se o njoj govori. Prikupite sve informacije. Pripremite pitanja koja ćete postaviti tokom intervjua. Time ćete poslodavcu pokazati da znate gde ste došli, o čemu govorite kao i da ste ozbiljan kandidat za traženu poziciju.