6 razloga zašto su društvene mreže važne za poslovanje

Da li znate koliki uticaj društvene mreže mogu imati na poboljšanje vašeg poslovanja?
Ako ne znate ili ste skeptični, evo jednog zanimljivog podatka – pre kupovine, više od 1/3 potrošača iz celog sveta će da se informiše o proizvodu ili brendu upravo na društvenim mrežama.
Zato su kompanije koje nisu (dovoljno) aktivne na društvenim mrežama u velikom zaostatku u odnosu na konkurenciju, koja ih dosledno i redovno koristi za promovisanje prozvoda i usluga.
Evo još 6 razloga zbog kojih aktivnost svoje kompanije na društvenim mrežama treba da shvatite ozbiljno.


1. Idealno mesto za građenje reputacije

Društvene mreže najčešće služe za pregled i ocenjivanje uspeha same kompanije, brenda ili proizvoda koji promoviše.
Dakle, ako niste prisutni na nekoj društvenoj mreži koju vaša publika koristi, možete propustiti priliku da dobijete dobre ocene i da poboljšate svoj kredibilitet.

2. Klikovima do bolje pozicije na Google-u

Ako radite optimizaciju svog sajta, svakako bi trebalo da promovišete svoj proizvod i brend na društvenim mrežama. Jer očigledno je da posetioci koji dođu sa društvenih mreža utiču na saobraćaj vašeg sajta. Aktivnost na društvenim mrežama će vam svakako pomoći da se dobro pozicionirate na domaćem tržištu i, možda još važnije, na Google pretraživaču.

3. Agilni marketing umesto velikog i rizičnog ulaganja

Agilni marketing podrazumeva ulaganje u mali sadržaj i brzo testiranje toga kako bi publika reagovala na određene promene prizvoda.
Da uzmemo primer – umesto da napravite šest verzija proizvoda i uložite vreme i novac, bolje je da preko društvenih mreža podelite prototip tih proizvoda i da tako saznate kako bi publika uopšte reagovala.
Društvene mreže su savršeno mesto za ispitivanje ideja i stavova publike o vašem proizvodu jer je jeftino, brzo i lako.

4. Održavanje odnosa sa publikom

Očigledno je da su društvene mreže odlično sredstvo za širenje važnih novosti o vašoj kompaniji. Možete ih iskoristiti da biste preneli vesti svojim klijentima, kupcima i zainteresovanim stranama o tome šta kompanija radi.
Tačnije, možete ih koristiti za bilo kakav vid komunikacije sa svojom publikom. Dakle nikako nemojte ignorisati ili potceniti uticaj društvenih mreža na jačanje PR-a.


5. Praćenje konkurencije

Kada vodite svoj biznis, jako je važno da budete u toku sa dešavanjima na tržištu i da pratite svoju konkurenciju. A društvene mreže vam upravo to omogućavaju.
Uvid u to šta vaša konkurencija radi može da vam da ideju za pravljenje strategije, donošenje odluke ili inspiraciju za sadržaj.

6. Traženje novih kandidata

LinkedIn je jedno od najboljih mesta za raspisivanje konkursa za posao. Facebook, Tvitter, Instagram i drugi izvori su takođe važni za prikazivanje pozitivne slike o kompaniji i pomažu budućim kandidatima u odluci da se pridruže vašoj firmi.
Da, ova mesta za zapošljavanje su veoma popularna i uglavnom vredna uloženog vremena. S druge strane, ako niste prisutni na društvenim mrežama, mogli biste izgubiti svog idealnog kandidata.
Imajte u vidu da nije dovoljno da samo budete prisutni na društvenim mrežama, već je neophodno da sadržaj koji objavljujete bude kvalitetan, kao i da stalno budete aktivni. A ukoliko se zaista posvetite vođenju naloga svoje kompanije na društvenim mrežama, sigurno će vam se i te kako isplatiti.