20 karakteristika uspešnih menadžera

Prema brojnim istaživanjima, uspešan menadžer mora imati i do 50 menadžerskih sposobnosti. Navodimo 20 neophodnih:

1. Uspešni menadžeri imaju san. Oni imaju dobro definisanu svrhu. Imaju određeni cilj. Oni znaju što žele. Nisu pod uticajem mišljenja drugih ljudi, imaju snagu volje, imaju ideje.

2. Uspešni menadžeri imaju ambiciju. Oni žele nešto postići, imaju entuzijazam, predanost i ponos. Imaju samodisciplinu. Imaju strastvenu želju za uspehom.

3. Uspešni menadžeri snažno su motivisani prema rezultatu. Oni postižu veliko zadovoljstvo u ostvarivanju zadatka.

4. Uspešni menadžeri su fokusirani. Usredsređuju se na svoje glavne ciljeve i svrhe. Oni ne skreću s puta. Oni ne odugovlače. Oni su produktivni, a ne samo zaposleni.

5. Uspešni menadžeri uče kako obaviti stvari. Koriste svoje veštine, talente, energiju i znanje do najvišeg mogućeg stepena. Obavljaju stvari koje treba obaviti, a ne samo stvari koje vole raditi.

6. Uspešni menadžeri preuzimaju odgovornost za svoja dela. Oni ne pronalaze izgovore. Ne okrivljuju druge ljude. Oni ne kukaju i prigovaraju.

7. Uspešni menadžeri traže rešenja za probleme. Skloni su prilikama i mogućnostima. Kada vide šansu, iskorišćavaju povoljan trenutak.

8. Uspešni menadžeri donose odluke. Oni racionalno razmišljaju o problemu i važnim činjenicama, razmatraju alternative i donose odluku. Sa odlukama se ne odugovlači, nego se donose odmah.

9. Uspešni menadžeri imaju hrabrost da priznaju da su pogrešili. Kada naprave grešku, oni to priznaju, poprave i krenu dalje.

10. Uspešni menadžeri uzdaju se u sebe. Oni imaju veštine i talente koji su potrebni kako bi bili uspešni.

11. Uspešni menadžeri imaju znanje i obrazovanje. Znaju stvari koje treba znati kako bi bili uspešni. I kada im je potrebno znanje ili veštine koje ne poseduju, pronalaze nekoga ko to poseduje.

12. Uspešni menadžeri rade i sarađuju sa drugim ljudima. Imaju pozitivne osobine. Okružuju se sa ljudima koji im nude pomoć, podršku i ohrabrenje. Oni su prave vođe.

13. Uspešni menadžeri su entuzijasti. Uzbuđeni su onime što rade. Oni privlače ljude koji žele raditi, poslovati i biti sa njima.

14. Uspešni menadžeri su prilagodljivi i svakoj okolnosti pristupaju na pravi način.

15. Uspešni menadžeri su inteligentni. Pravi menadžer treba da ima određene predispozicije u pogledu prirodne inteligencije da bi bio u stanju da razume određene situacije u kojima se preduzeće ili potčinjeni nalaze, da ih uspešno analizira i pronađe rešenje.

16. Uspešni menadžeri su diplomate. Za ovu veštinu je potrebno kako znanje i pronicljivost, tako i dobra moć procenjivanja i senzibilitet.

17. Uspešni menadžeri zapošljavaju najbolje. Ako dozvolite sebi da konstantno budete u okruženju osrednjih poslovnih ljudi, osuđeni ste na prosečno poslovanje.

18. Uspešni menadžeri su dopadljivi. Oni sakrivaju bilo kakve tragove arogancije, narcizma, egoizma i želje za superioronošću.

19. Uspešni menadžeri su snalažljivi. Od svih 20 veština, ova je možda najvažnija. Ukoliko niste snalažljivi teško je očekivati da ćete ikada postati uspešan menadžer. Snalažljivost se oslikava na različite načine: rešavanje problema, stvaranje prilike…

20. Uspešni menadžeri su ljudi od integriteta. Integritet je ono što Vas čini osobom. Integritet se ne može odglumiti, ali se vremenom može izgraditi. Dobar integritet je neprocenjiv.