10 poznatih marketinških strategija

Kao neko ko je novi u privatnom biznisu treba da znate načine da obavestite potrošače o svom postojanju. Čak i uhodana preduzeća trebaju sa vremena na vreme da preispitaju svoju marketinšku strategiju kako bi privukla nove kupce.

Ovo je 10 najčešćih saveta koji Vam mogu pomoći da se čuje za Vašu firmu:

1. Uključivanje u lokalno i li gradsko udruženje preduzetnika. Lokalno udruženje privrednika ili  privredna komora može da Vam pomogne da pronađete mnoštvo poslovnih prilika. Umrežavanje je koristan način da upoznate ostale poslovne ljude u društvu, a učestovanje na raznim seminarima, konferencijama,  koje organizuju ova udruženja, omogućava Vam da pokažete svoju stručnost i privučete pažnju kolega članova.

2. Pravljenje letka. Isto tako odlična strategija. U donjem delu letka napravite deo sa Vašim kontakt podacima koji zainteresovani kupci mogu jednostavno otkinuti, zalepite ga na lokalne prodavnice i oglasne table.

3. Oznake na automobilu. Nalepnice na Vašem automobilu mogu privući mnoge radoznale poglede. Ne zaboravite da stavite adresu Vaše web stranice, ime firme, telefon, a poželjno je i slogan firme.

4. Web stranica firme. To je jedna od najboljih i najefikasnijih strategija da budete vidljivi Vašim kupcima 24 sata na dan.

5. Faksiranje. Misli se na to da dizajnirate informativnu ili zabavnu stranicu, sličnu newsletteru, te da je pošaljete faxom potencijalnim kupcima.

6. Keep in touch marketing: Ova marketing strategija podrazumeva slanje božićne čestitke, razglednice sa zahvalnicom novim kupcima, mesečni newsletter svim kupcima i kontaktima koje posedujete.

7. Članak u novinama. Pisanje članaka je dobar način da privučete pažnju, a istovremeno Vam omogućava da steknete  poštovanje i priznanje kao stručnjaka u određenoj oblasti.

8. Stvaranje mreže. Ovo je vrlo koristan i efektivan način da proširite priču o svom poslu. Što češće prisustvujte događajima gde možete upoznati Vama interesantne ljude. U zgodnom trenutku započnite razgovor sa njima, upoznajte ih, saznajte čime se bave…

9. Postavljanje logoa na Vašu odeću. Kao vlasnik malog preduzeća živite za svoj posao, stopili ste se sa njim, pa zašto ne bi bio vidljiv svima. Možete kupiti npr. neku majicu, jaknu i  „ispeglati“ logo na majicu. Gde kod da idete Vaš logo će biti sa Vama.

10. Preporuke. Zamolite Vaše zadovoljne kupce da napišu par komentara o Vama i Vašim proizvodima ili uslugama i uključite te rečenice u Vašu reklamu, brošuru ili newsletter.

Bez obzira koju marketnišku strategiju odaberete, važno je da pratite odakle dolaze nove porudžbine i novi klijenti. Slobodno ih upitajte kako su saznali za Vas, kako bi imali uvid koja je marketinška strategija imala najveći efekat.