10 osnovnih elemenata koje web sajt mora sadržati

1. Naslov web stranice. Prvi element koji posetioci Vašeg sajta vide jeste naslov. Naslov mora opisivati šta se nalazi na njoj. To je osnovni element Vašeg web sajta. On pomaže posetiocima da odrede šta ih interesuje na Vašem web sajtu. Naslov web stranice mora biti jasan, koncizan i da ima smisao. U okviru njega morate da napišete ključne reči koje će privući Vaše potencijalne kupce.

2. Jednostavna navigacija. Ništa neće oterati posetioca Vašeg sajta kao konfuzna ili komplikovana navigacija na sajtu. Kada Vaš web sajt poseti potencijalni kupac, potrebno je da u svakom trenutku zna na kojoj se stranici nalazi i da jednostavno pronađe stranice koje je već posetio. Navigacioni meni mora da bude pristupačan i jednostavan za razumevanje. Trebalo bi da bude na svakoj stranici Vašeg web sajta i lociran na istom mestu web stranice.

3. Efektivan sadržaj. Reči kojima opisujete Vaš proizvod ili uslugu osnovni su preduslov uspeha Vašeg biznisa. Opis će pomoći ili odmoći potencijalnom kupcu da naruči Vaš proizvod ili uslugu.

4. Jednostavan proces kupovine i naručivanja. Ukoliko posetilac želi da kupi Vaše proizvod ili uslugu, pomozite mu da to učini. Ne ostaviljajte ga u nedoumici. Potencijalnom kupcu morate objasniti šta je potrebno da uradi i to na najjednostavniji mogući način. Ukoliko želi da kupi proizvod, pomozite mu tako što ćete nazvati link: KLIKNITE OVDE za naručivanje proizvoda „X“. Dostavite mu jasne i precizne instrukcije kako da naruči proizvod i navedite mu šta može očekivati prilikom klika na neki link koji ga vodi na stranicu za naručivanje.

5. Korisne fotografije. Fotografije mogu pomoći Vašim kupcima da dožive proizvod ili uslugu koju nudite. Obavezno treba da postavite fotografije proizvoda koji prodajete. Atraktivne fotografije mogu značajno pomoći prodaji Vašeg proizvoda. Ukoliko prodajete više proizvoda, koristite galerije fotografija i fotografije sa linkovima koji pritiskom omogućavaju uvećanu fotografiju Vašeg proizvoda.

6. Prijava na newsletter. Većina posetilaca koji se prvi put nađu na Vašem sajtu neće izvršiti kupovinu. Oni obično dolaze kako bi se informisali o Vašoj ponudi. Da biste zadržali kontakt sa potencijalnim kupcima, pronađite način da prikupite njihove e-mail adrese. Jedan od načina jeste da se prijave za besplatni elektronski magazin, tj. newsletter. Drugi način je da im ponudite da besplatno preuzmu neki proizvod. Na ovaj način dobijate šansu da ih imate u Vašoj bazi i redovno obaveštavate o novim proizvodima, uslugama, promocijama kao i da zadržite kontakt sa njima. Opcija prijavljivanja daje Vam odličnu priliku da posetioci sajta postanu Vaši kupci i da time maksimizujete svoju prodaju.

7. Svedočenja kupaca. Odličan način da izgradite kredibilitet svoje firme, tj. da uverite Vaše kupce da prodajete proizvode ili usluge koji zaista vrede je da uključite komentare zadovoljnih kupaca koji objašnjavaju kako mu je Vaš proizvod ili usluga pomogao da poboljša kvalitet svog života. Ispod komentara upišite imena Vaših zadovoljnih kupaca, a ako je moguće i njihove fotografije. Ovim ćete povećati kredibilitet Vaših proizvoda i usluga.

8. Stranica o nama. Posetioci su u većini slučajeva skeptični prilikom kupovine preko interneta, jer se na ovaj način  gubi lična interakcija ili poslovanje licem u lice. Najbolji način da uverite posetioce ko ste i šta radite jeste da uključite stranicu O NAMA koja sadrži osnovne informacije o Vama, Vašim zaposlenima i Vašem poslovanju.

9. Stranica pitanja i odgovori – FAQ. Obavezno treba da postavite stranicu pitanja i odgovori koja sadrži osnovna pitanja posetilaca sajta u vezi sa Vašim proizvodima ili uslugama.

10. Vaši kontakt podaci. U cilju izvršenja prodaje i izgradnje Vašeg kredibiliteta, postavite potpune informacije o načinima kontaktiranja Vaše firme. Ovo podrazumeva broj telefona, broj faxa, poštansku adresu i e-mail adresu. Neka kontakt informacije budu postavljene na svakoj stranici, ako je to moguće.